Møter sønnens drapsmann etter åtte år

Erik Poppe: En klinefilm!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Tre år etter prisvinnende, publikumsvinnende og kritikerroste «Hawaii, Oslo» er manusforfatter Harald Rosenløw Eeg og regissør Erik Poppe i gang med nye, sterke menneskeskjebner.


- Dette er en film om å åpne seg. Moderne mennesker bærer på mye, og vi er ikke så flinke til å prate med hverandre, sier Erik Poppe til Dagbladet.no om «De usynlige», som har opptaksstart neste uke.

Klinefilm

Filmen handler om Agnes, som mistet sønnen sin på vei hjem fra barnehagen. Og om Jan Thomas, som ble dømt for drapet og møter henne åtte år etter, når han har sluppet ut av fengselet. Dessuten om Anna, presten som blir betatt av den nyansatte organisten, uten å vite noe om fengselsbakgrunnen hans. Men:

- Dette er en ordentlig klinefilm, hevdet Erik Poppe på et pressemøte i dag.

Han presenterte skuespillerne i Paulus Kirke på Grünerløkka i Oslo, der filmens Anna og Jan Thomas jobber. De to skal spilles av film-ferskingene Ellen Dorrit Petersen (32) og Pål Sverre Valheim Hagen (27). Begge har variert teaterbakgrunn, men Ellen har aldri spilt i film før, og Pål Sverre har kun hatt noen småroller.

- Det er et privilegium å debutere med noe som er så gjennomarbeidet og trygt, mener Ellen.

Utfordrende roller

HISTORIE NUMMER ÉN: "De usynlige" er en film med to parallelle historier, som veves inn i hverandre. Den ene handler om presten Anna (Ellen Dorrit Petersen) og organisten Jan Thomas (Pål Sverre Valheim Hagen), som blir betatt av hverandre. Men han har nettopp sluppet ut av fengsel etter å ha sittet inne i åtte år. Foto: MARIE L. KLEVE
HISTORIE NUMMER ÉN: "De usynlige" er en film med to parallelle historier, som veves inn i hverandre. Den ene handler om presten Anna (Ellen Dorrit Petersen) og organisten Jan Thomas (Pål Sverre Valheim Hagen), som blir betatt av hverandre. Men han har nettopp sluppet ut av fengsel etter å ha sittet inne i åtte år. Foto: MARIE L. KLEVE Vis mer

Pål Sverre har brukt mye tid i Ila fengsel, i forbindelse med forberedelsene til rollen.

- Det er jo veldig spesielt å sone en så lang dom, og det gjør nok noe med et menneske som jeg fortsatt jobber med å forstå, sier han til Dagbladet.no.

- En vanskelig rolle?

- Ja, men samtidig synes jeg det er veldig givende å jobbe med sånne spørsmål. Det utfordrer meg som person, og mine oppfatninger også, sier han.

Også danske Trine Dyrholm har jobbet mye med å forberede seg til sin rolle. Hun spiller Agnes, som mistet barnet sitt.

- Jeg har møtt en dame som mistet et barn for ti år sia, og prøvd å forstå hvordan hun klarer å leve videre med sorgen. Men jeg kan jo aldri forestille meg det helt. Jeg må bruke innlevelsesevnen, sier Dyrholm, er blant annet er kjent fra filmene «En Soap» og «Festen», samt den skandinaviske samproduksjonen «Hotel Strindberg», som ble vist på Nationaltheatret.

Ingen komedie

Til tross for dystre bakgrunnshistorier, mener altså Erik Poppe at «dette er en film du kan ta med kjæresten på». Han vil at folk skal gå oppløftet ut av kinosalen.

- Det er en alvorlig historie. Ingen komedie, det kan andre lage. Men reaksjonene etter den forrige filmen ( «Hawaii, Oslo», red. anm.), viser at folk setter pris på en voksen film, sier han til Dagbladet.no.

- Vil den minne om «Hawaii, Oslo»?

- I uttrykket og energien vil den nok det. Men vi har valgt veldig bevisst å fortelle en annen historie, sier han.

Også Trond Espen Seim, som hadde hovedrollen i «Hawaii, Oslo», dukker opp i «De usynlige», som mannen til Agnes. I andre roller finner vi blant annet Terje Strømdahl, Frank Kjosås, Anneke von der Lippe og Stig Henrik Hoff.

HISTORIE NUMMER TO: Den andre historien handler om ekteparet Agnes (Trine Dyrholm) og Jon M. (Trond Espen Seim). Hun sliter fortsatt etter å han mistet sønnen for åtte år siden. Så møter hun igjen han som ble dømt for drapet, som organist i en kirke.
FILMER I KIRKEN: Store deler av Erik Poppes nye film foregår i Paulus Kirke på Grünerløkka.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer