DAMER I BLUES: Dana Fuchs, Margit Bakken, Rita Engedalen og Danielle Schnebelen på Folk & blues-scenen under Notodden Blues Festival. Foto: Bjørn-Owe Holmberg/Dagbladet
DAMER I BLUES: Dana Fuchs, Margit Bakken, Rita Engedalen og Danielle Schnebelen på Folk & blues-scenen under Notodden Blues Festival. Foto: Bjørn-Owe Holmberg/DagbladetVis mer

Møtes på verandaen

Folk & blues-scenen er en liten festival i bluesfestivalen på Notodden.

NOTODDEN (Dagbladet): Bluesfestivalen på Notodden har gjort store ytre forandringer for å samle mer av festivalen rundt torget — både når det gjelder mat og musikk. Ja, og så drikke da, en ikke uvesentlig del av bluesnista.

Brygga Programmet på utescenen på Brygga er også utvidet til to dager med de største artistnavnene.

Men sjøl om flere av klubbene er borte fra festivalkartet, er det én scene festivalen ikke tør å røre. Folk & blues-scenen er en liten oase litt tilbaketrukket, men fortsatt nær det meste.

Mange har valgt den som sin base under festivalen, og i går kunne de høre blant andre Vidar Busk og Daniel Eriksen, Tony Joe White og Damer i blues med venner.

Åtte år Dessverre er også den scenen ute, for i går kom det nok regn for hele uka en stakket stund. Men artistene sitter tørt på scenen, som er bygd opp som en front porch i Mississippi, det som i Norge bare kalles veranda.

Det var slik man møttes for å spille musikk i riktig gamle dager.

Damer i blues har vært prosjektet til Rita Engedalen (39) og Margit Bakken (44) i åtte år — ofte med gjester. Ritas slipper også sin nye soloplate, «Chapels & Bars»,  på Notodden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nye norgesvenner I går var to nye norgesvenner invitert til konserten deres, Dana Fuchs (35) fra New York og Danielle Schnebelen (29) fra Kansas-trioen Trampled Under Foot.

Danielle er noe så snålt som kvinnelig bassist, og i går sang hun Koko Taylor-låten «Fishing Trip» med bare bassen som akkompagnement så fisken beit.

Dana Fuchs sang Janis Joplin, og det er ikke så rart. Hun har spilt henne i stykket «Love, Janis» i New York, og sang «Don't Let Me Down» a cappella — selvfølgelig til stor jubel.

Alt ved henne minner om Janis Joplin — bortsett fra det blonde håret.

Janis er en av damene som hedres av Rita og Margit. Og her har vi altså to «småstjerner» fra USA som synes det er gøy å spille med to damer fra henholdsvis Kongsberg og Notodden som hedrer de ofte litt usynlige kvinnene i bluesen.

Musikeremøter Det er det festivaler ofte handler om, møter mellom artister fra andre sjangrer og land. Og tro meg, når alle fire synger «What Good Can Drinking Do», får du nesten litt lyst til å slutte med det. Men bare midlertidig.

Det slår meg også at noen av de beste konsertene på Notodden ofte har norske artister i hovedrollen. Norge har bluesartister i verdensklasse.

- Disse jentene er så forbaska talentfulle, sier Dana Fuchs, som i likhet med Danielle Schnebelen (29) er tilbake på Notodden fordi publikum forlanger det.

De måtte til Norge for å finne noen som hedrer de gamle bluesdamene i sitt eget land.

Cockrock Dana har fått høre at hun ikke er «bluesa nok», men er ikke så opptatt av det.
- Jeg spiller bluesbasert musikk, men det kalles «cockrock», sier hun.
- Det lar seg egentlig ikke oversette uten at det blir banalt eller vulgært.
Dana forklarer det slik:
- Full av tenning, men ikke sint.
Det er stor forskjell på det.  Og da er det sikkert også mange som skjønner hvorfor konsertene til Dana Fuchs er så populære.

Til høsten kommer hun for å tenne folk i Oslo.