LEDER

Motiver for privat drift

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Nyhetene om rekordoverskudd i private barneverninstitusjoner har naturlig nok vakt reaksjoner. Ikke minst på bakgrunn av det tragiske drapet på en ansatt ved en privat drevet behandlingsinstitusjon i Asker. Saken er under etterforskning, og det har vært stilt spørsmål ved bemanningssituasjon og sikkerhetsopplegg ved vedkommende institusjon.

Denne uka avslørte Aftenposten at norsk barnevern er blitt big business. Sju private barneverninstitusjoner har hatt et overskudd før skatt på 550 millioner kroner. Det er så høyt at selv høyrepolitikere ønsker å se nærmere på saken. For selv om private institusjoner er et viktig tilskudd til offentlige, får det være grenser, er den generelle holdningen. Fellesorganisasjonen for barnevernspedagoger, vernepleiere og sosionomer (FO) mener det bør bli utbyttebegrensninger for bransjen på samme måte som det er i skolen. Som kjent er det et forbud mot å ta ut utbytte fra private skoler og i såkalte friskoler.

En gründer i dette markedet sier at det aldri var mening å bli rik, men at man ble det. Slik sett er det ingen grunn til å mistenke vedkommende for hans motiver. Det er likevel klart at alle som etablerer tjenester der det offentlige er kunde, vurderer økonomien i det. Ansatte skal ha anstendige arbeidsvilkår. Klientene skal ha den beste og forskriftsmessige behandling. Og straks en privat institusjon er i drift, vil de ansvarlige holde et våkent øye med bunnlinja. Det naturlige behovet for overskudd vil nødvendigvis komme i motsetning til institusjonens samfunnsoppdrag. Hvordan kan private barneverninstitusjoner drive så lønnsomt at kommunene velger å sette oppdraget bort?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer