Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Motivet er en gåte

Ingen vet hvorfor Aschehougs finansdirektør, som tidligere er ustraffet, stjal 4,4 millioner kroner av forlaget.

VET IKKE HVORFOR: Aschehougs forlagssjef Mads Nygaard (bildet) har omtalt det som et sjokk å få vite at hans betrodde finansdirektør stjal penger fra forlaget. Fortsatt er Leif Marius Schatvets motiver ukjente. FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD
VET IKKE HVORFOR: Aschehougs forlagssjef Mads Nygaard (bildet) har omtalt det som et sjokk å få vite at hans betrodde finansdirektør stjal penger fra forlaget. Fortsatt er Leif Marius Schatvets motiver ukjente. FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD Vis mer

(Dagbladet): Da Aschehougs finansdirektør Leif Marius Schatvet den 20. desember i fjor ble konfrontert med at han hadde forsøkt å overføre en million kroner fra sin forlaget til en konto han selv disponerte, la han alle kortene på bordet og viste forlagssjef Mads Nygaard hvordan han siden 2010 hadde underslått i alt 4,4 millioner kroner.

Finansdirektøren tok i bruk både fiktive avtaler og forfalskede signaturer for å tappe arbeidsgiveren for penger.

Den tidligere ustraffede 50-åringen har imidlertid ikke gitt noen forklaring for hvorfor han stjal pengene, og etter det Dagbladet erfarer anses motivet for å være en stor gåte.

- Vi vet ikke hva motivet var, og vi spekulerer ikke i det. Vi forholder oss til det vi vet, altså størrelsen på beløpet og at dette strekker seg tilbake til 2010. Hva som har drevet ham, bruker vi ikke tid på, sier Nygaard til Dagbladet.

Ingen anmerkninger Nygård vil ikke kommentere hvor mange eller hvor store uttak det dreier seg om.

Det er ingenting i offentlige registre som tyder på at Schatvet har havnet i et økonomisk uføre. Hans har god kredittverdighet og verken han eller ektefellen har betalingsanmerkninger.

I fjor fikk paret oppført ei hytte i det populære hyttefeltet Fjellsnaret i Nore og Uvdal kommune, der også kronprinsparet har ei hytte de bruker ofte. Kommunen fikk søknad om ferdigattest på Schatvets hytte så seint som 6. desember i fjor.

Schatvet har gitt uttrykk for at han ønsker å betale tilbake pengene han har tatt, men det er foreløpig ikke inngått noen avtale om når eller hvordan dette skal skje.

- Så konkret er det foreløpig ikke. Vi vet det er hans holdning at han vil gjøre opp for seg, men det er ikke sagt noe mer spesifikt om det, sier Mads Nygaard.

Ingen finansdirektørlønn Igår politianmeldte Aschehoug sin tidligere finansdirektør. Økokrim vil ikke kommentere saken i dag.

I 2012 hadde Schatvet en oppført lønn på 1,2 millioner kroner. Det er vesentlig mindre enn det som er vanlig for denne typen stillinger, og BI-professor Petter Gottschalk, som har bekjempelse av hvitsnippforbrytelser som spesialfelt, sa til Dagbladet i går at den lave lønna kan være et motiv for underslaget.

- Det er en svært lav gasje for denne typen jobb. Da blir det ikke et forsvarlig, men forståelig motiv at han tenker at han ikke får den lønna han har krav på, sier Gottschalk.

LA KORTENE PÅ BORDET: Finandirektør Leif Marius Schatvet har vist sjefen hvordan han gikk fram for å tappe Aschehoug for i alt 4,4 millioner. Forholdet ble oppdaget da Schatvet forsøkte å overføre nok en million til sin egen konto. Foto: ASCHEHOUG
LA KORTENE PÅ BORDET: Finandirektør Leif Marius Schatvet har vist sjefen hvordan han gikk fram for å tappe Aschehoug for i alt 4,4 millioner. Forholdet ble oppdaget da Schatvet forsøkte å overføre nok en million til sin egen konto. Foto: ASCHEHOUG Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media