KOMMENTARER

Snowden og rettssaken mot Norge:

Motkreftene håper Snowden blir glemt

Derfor er det viktig at Edward Snowden får komme til Norge.

NYHETENS INTERESSE: Den lunke interessen for spillefilmen «Snowden» er en ekkel påminnelse om at også himmelropende skandaler og myndighetsovergrep er avhengig av nyhetens interesse for å vekke folks oppmerksomhet. Foto: Foto: Lotta Härdelin / DN / TT
NYHETENS INTERESSE: Den lunke interessen for spillefilmen «Snowden» er en ekkel påminnelse om at også himmelropende skandaler og myndighetsovergrep er avhengig av nyhetens interesse for å vekke folks oppmerksomhet. Foto: Foto: Lotta Härdelin / DN / TT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Filmen «Snowden» har rullet over kinoene de siste ukene, med relativt beskjedent oppmøte. Anmelderne var lunkne, og det rammer selvsagt filmer som dette som er avhengige av gode kritikker for å lokke publikum. Det er synd, for selv om regissør Oliver Stone er litt tung på labben, gir filmen et enda bedre innsyn i akkurat hvordan den massive overvåkningen foregår.

Den viser blant annet søkesystemer som lar etteretningsmyndigheter søke opp enkeltpersoner, og få oversikt – i sanntid – over nær sagt all denne personens aktivitet på nett. Dette inkluderer direkte innsyn gjennom kameraet som er festet på de fleste datamaskiner. Jeg stirrer mot ett sjøl, som jeg har teipet over.

Da Edward Snowden kopierte dokumenter som beviste denne galskapen, sneik seg ut fra NSA-senteret på Hawaii med dataen gjemt i en chip i en rubriks kube og reiste til Hong Kong, visste han at det var lenge til han ville få komme tilbake til hjemlandet sitt.

Han var nok ikke forberedt på at han ville bli sittende i asyl i Moskva i all overskuelig framtid. USA har tilbakekalt passet hans, og har også en stående utleveringsbegjæring i en rekke land – deriblant Norge. Flyet til Bolivias president Evo Morales ble tvunget til å mellomlande i Østerrike i 2013 fordi det var mistanke om at han hadde med Snowden ombord.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer