Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Landsmøtet i Senterpartiet:

Motkultur i medvind

Sp har sett at det nytter å utfordre den politiske tyngdekraften.

FREMGANG: Ikke siden nei-dronninga Anne Enger (tv) var leder i Sp, har partiet hatt større oppslutning. Her sammen med nåværende leder Trygve Slagsvold Vedum og tidligere leder Åslaug Haga på Senterpartiets landsmøte i helgen. Foto: Scanpix
FREMGANG: Ikke siden nei-dronninga Anne Enger (tv) var leder i Sp, har partiet hatt større oppslutning. Her sammen med nåværende leder Trygve Slagsvold Vedum og tidligere leder Åslaug Haga på Senterpartiets landsmøte i helgen. Foto: Scanpix Vis mer
Meninger

Partileder Trygve Slagsvold Vedum har et skarpt øye for bilder som vekker følelser hos velgerne. Når han maner fram bestemor som forgjeves prøver å lære seg å bruke nettbank, bare for at Norge skal spare penger og kjøpe enda flere handlegater i utlandet, da stikker det i flere enn tradisjonelle Sp-velgere. Han har flust av slike lettfattelige sentimentale bilder som settes opp mot skattelette til de rikeste, sleipe anbudsprofittører og ansiktsløse Oslo-byråkrater.

Politiske motstandere på høyresida har kalt retorikken for rå populisme. Vedum svarer glatt at det ikke er Sp som snur kappen etter vinden, det er vinden som har snudd. Og det til de grader. Sp er landets tredje største parti flere ferske målinger. Han har i hvert fall rett i at det meste på den politiske agendaen i valgåret kan gjøres om til Sp-politikk, med klar brodd mot regjeringen; dere vet ikke hva dere snakker om.

Til tross for at partiet er i sterk medvind i meningsmålingene, er det passe frekt å påberope seg å snakke for alle velgere utenfor ring 3. Som mange dessuten har påpekt, har Sp i regjering vært med på både kommunesammenslåing og nedleggelse av skoler og sykehus. Men Sp har utvilsomt lykkes i å målbære den uroen som er utløst av en raskere og mer dyptgripende omstilling de seinere åra, ikke bare for bestemor med digital vegring, men også for hennes barnebarn i byer og tettsteder. I den grad Sp skjeler til Brexit og Trump, så er det som bevis på at det nytter å utfordre den politiske tyngdekraften. Derfor snakker Vedum stadig mer om et anstendig arbeidsliv, om beredskap og fordeling, saker som vekker bekymring og har appell langt inn i sentrale strøk. Han skygger unna mer omstridte temaer om proteksjonisme og nasjonalisme.

Sp skryter av at partiet alltid har ment det samme og alltid kommer til å mene det samme. Da kan ikke partiet sutre over å bli kalt gammeldags, til og med reaksjonært i bokstavelig forstand, men årets landsmøte viste kanskje at doblingen av Senterungdommens medlemstall siste åra har vært en sunn innsprøyting. Sp beveget seg i mer liberal retning blant annet når det gjelder ruspolitikk, og landsmøtet avviste programkomiteens forslag om å kreve betaling av utenlandske studenter. Partiet vil også fortsette subsidieringen av Teslas kostbare el-biler, men har ellers et stykke å gå før det lever opp til partifargen. I regjering med Ap blir det neppe grønnere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media