Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Motkulturministeren

Da Gilberto Gil (67) ble tvunget til å velge mellom ministerjobb og musikk, var valget enkelt. I kveld spiller han i Oslo.

LEVENDE LEGENDE: Tidligere kulturminster Gilberto Gil er et ikon i store deler av verden, men selv har ikke 67-åringen andre ambisjoner enn å spille låtene han vet publikum elsker, forteller han til Dagbladet. FOTO: SCANPIX/REUTERS
LEVENDE LEGENDE: Tidligere kulturminster Gilberto Gil er et ikon i store deler av verden, men selv har ikke 67-åringen andre ambisjoner enn å spille låtene han vet publikum elsker, forteller han til Dagbladet. FOTO: SCANPIX/REUTERS Vis mer

||| Sommeren for 40 år siden ble Gilberto Gil uten forvarsel hentet av brasiliansk politi og kastet i fengsel. Gil stod i spissen for tropicália-bevegelsen, en motkultur og en musikksjanger som blandet bossa nova, afrikanske rytmer, avantgardistisk kunst og nyere amerikanske poptrender. Bevegelsen ble ansett for å være farlig av landets militærjunta.

Etter fire måneder ble han sluppet fri, og i dag er han Brasils største kulturikon. Fram til i fjor var han også landets kulturminister under Luiz Inácio Lula da Silva.

- Det eneste som aldri endrer seg er kjærligheten til musikken. Den er sterkere enn noen gang, sier en blid Gilberto Gil på telefon fra Brasil.

Søker tilbake
Til Oslo i kveld kommer han med sønnen Bem Gil og cellisten Jaques Morelenbaum, og settet vil inneholde mange innslag fra den tidlige tropicália-tiden. De siste årene har det blitt utgitt flere samleplater som har introdusert den brasilianske 60- og 70-tallsmusikken for et nytt publikum.

- Det er helt naturlig at mange finner tilbake til tida da brasiliansk pop fant sitt uttrykk, som har blitt kopiert av flere generasjoner etterpå. Men det er en misforståelse at brasilianske musikere flest var så politiske - vi sang noe om spirituelle ting, noe om sosiale spørsmål, men først og fremst om kjærlighet, mener Gil.

På midten av 90-tallet spilte han også inn plata «O Sol de Oslo» i norske Rainbow Studios.

- Jeg håper jeg får sett litt mer av byen nå, og spist litt mer torsk. Den gang satt jeg bare innesperret i studio i tre uker.

Kontroversiell minister
Gil fikk jobben som brasiliansk kulturminister i 2003 - en utnevnelse som slett ikke var ukontroversiell.

67-åringen liker bedre å gå med hvit tunika enn med dress, han nektet å klippe sine lange dreadlocks, og mange betvilte at Gil hadde de nødvendige politiske musklene og administrative evnene som skulle til for å takle en ministerjobb.

I fjor gikk han av frivillig som følge av en polypp på stemmebåndet. Om han måtte rasjonere på stemmen, skulle musikk og ikke politiske taler prioriteres.

- Oppnådde du det du ønsket som minister?

- Hmm, det å ønske seg noe kan være fryktelig vanskelig. Vi hadde noen mål og noen visjoner - noen som ble oppnådd, og andre som ikke ble det. Men jeg forlot posten som en lykkelig mann, og jeg tror har bidratt til å gjøre det brasilianske folket mer lykkelig. Noe mer var det ikke mulig å forlange.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media