<strong> STORE AMBISJONER:</strong> Motorpsycho er aktuelle med et episk konseptalbum. F.v. Motorpsychos Kenneth Kapstad og Bent Sæther, og komponist Ståle Storløkken. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
STORE AMBISJONER: Motorpsycho er aktuelle med et episk konseptalbum. F.v. Motorpsychos Kenneth Kapstad og Bent Sæther, og komponist Ståle Storløkken. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

Motorpsycho sprenger grenser

Rockerne er aktuelle med en rockeopera.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Motorpsycho lanserte forrige uke et nytt album med en ny sound. De har tatt steget vekk fra psykedelisk rock og metal, og laget en rockeopera om dramatisk sjøliv og gresk mytologi — med en enhjørning i tittelen.

Sammen med jazzmusiker og komponist Ståle Storløkken har de komponert dobbeltalbumet «The Death Defying Unicorn - A fanciful and fairly far-out musical fable». 

Rockeopera Albumet har høstet gode kritikker, også fra Dagbladets anmelder Torgrim Øyre. Han kaller det et «spennende seilas» og gir en femmer på terningen.

- Det ble en rockeopera, gitt. Jeg kan ikke komme på så veldig mange andre ganger vi har vært like fornøyde. Vi er stolte, sier Motorpsycho vokalist og bassist Bent Sæther.

Dagbladet møter to tredjedeler av rockebandet, Sæther og trommis Kenneth Kapstad, sammen med Storløkken i Oslo. Teksten til det storslagne eventyret om en uheldig skjebnes reise til sjøs, er signert Sæther. 

Han har latt seg inspirere av klassiske greske verk, og kaller det en parafrase av Homers episke dikt «Odyseen».

- Det er ingen ny historie, men den er aldri fortalt med denne musikken. Vi ville ikke ta det så grav alvorlig og ikke være så selvhøytidelig. Vi har tatt den helt ut - med utfordrende musikk, banal humor og en mørk historie. Det balanserer fint. Jeg syns vi fikk det bra til, det er et fint eventyr, sier Sæther.

Ambisiøst Albumet kalles Motorpsychos mest ambisiøse verk noensinne, og de har også med seg jazzfiolinist Ola Kvernberg, Trondheimsolistene og Trondheim Jazzorkester.

De forteller at samarbeidet mellom Motorpsycho og Storløkken startet som et bestillingsverk i anledning 50 års-jubileet til Moldejazz festivalen i 2010. Dette resulterte i et instrumentalt stykke fremført til full jubel fra både kritikere og publikum.

- Det var et verk av episke proporsjoner. Så fant vi ut at vi ville dokumentere mer enn en konsert, og begynte å tenke på om det ville fungere på plate, sier Sæther.

En tredjedel av Moldejazz-stykket ble fjernet og tilsatt en god dose Motorpsycho-musikk og tekst. De mener det opprinnelige stykket nå har blitt enda bedre med tekst og et narrativ.

- Nå er den fullendt, sier Sæther.

Motorpsycho er kjent for stadig fornyelse og har vært innom de fleste musikksjangre. Musikerne blir inspirert av ambisjoner, og streber stadig etter å bli bedre.

- Det blir jo et slags motto vi har — at vi alltid prøver å komme et steg videre, sier Storløkken.

- Det er farlig med rutiner i musikk. Det blir fort stivt og døvt. Jeg synes det er bra vi fortsatt kan være et alternativ etter tjue år i bransjen, sier Sæther.

Inntar finkulturen De er ikke bekymret for mottakelsen på albumet.

- Enten digger du det eller ikke. Enten er det for drøyt og dårlig, eller så er det genialt. Vi er forberedt på begge reaksjonene, men det lover jo godt, smiler Sæther.

I mars starter turneen rundt om i Norge og utvalgte land i Europa, uten strykere og blåsere.  Men i november skal de innta finkulturen og spille et storslått show med fullt orkester i Operaen i Oslo.

- Vi gleder oss, sier Sæther.

Motorpsycho

• Fra Trondheim, startet i 1989.

• Består av Bent Sæther på vokal og bass, Hans Magnus «Snah» Ryan på gitar og vokal, og Kenneth Kapstad på trommer.

• Har gitt ut 20 album og vunnet tre Spellemannspriser.

• Aktuelle med konseptalbumet «The Death Defying Unicorn» i samarbeid med Ståle Storløkken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer