Motorpsycho

Da trondheimstrioen Motorpsycho platedebuterte med den sterkt metal-inspirerte «Lobotomizer» i 1990, var det få som hadde trodd at bandet ved utgangen av 90-tallet skulle være et av Norges mest populære og innflytelsesrike band.

Motorpsycho består av Bent Sæther (bass, vokal), Hans Magnus «Snah» Ryan (gitar, vokal) og Håkon Gebhardt (trommer). De har siden debuten vist seg å være det i særklasse mest produktive bandet i Norge med åtte album på like mange år (to av dem dobbel-CDer) og en rekke EPer. Bandet har også opparbeidet seg en fanatisk og trofast fanskare både her hjemme og ute i Europa, og særlig i Tyskland, Nederland og Italia. Med sine seneste utgivelser har Motorpsycho også opplevd å få gode kritikker i den vanligvis så forutinntatte og ekskluderende engelske musikkpressen.

Musikalsk har bandet utviklet seg mye siden debutalbumet «Lobotomizer». Den brutale, gryntete metal'en har måttet vike for mer melodiøse poptendenser og lange ekskursjoner ut i progrocken. De er ikke redde for å strekke seg over 10-minuttersmerket med sine låter, og improvisasjon er en sentral påle i gruppas musikk både på plate og i livesammenheng. Inspirasjonskildene er også mange og varierte; Sun Ra, The Who, John Coltrane, Gram Parsons og Neil Young er bare noen av dem.

«Demon Box», gjennombruddsplaten fra 1993, regnes av mange for å være Motorpsychos beste. Da 40 av landets musikkjournalister sammen med P1s lyttere kåret tidenes beste norske plater, ble «Demon Box» nummer ni. Motorpsycho ble også nominert til Spellemannsprisen for «Demon Box» (Bent stilte i kjole på utdelingen), men måtte vente til 1996 før de fikk sin første pris. Da ble de utropt til «Beste rockeband» for «Blissard». Ny Spellemannspris ble det i 1997 for «Angels And Daemons At Play» i klassen for hardrock. Bandets faste cover-illustratør Kim Hiorthøy har også mottatt Spellemannspris for et Motorpsycho-omslag.

Under navnet «The International Tussler Society» har Motorpsycho spilt en rekke country-konserter. I 1994 ga de ut platen «The Tussler» med en blanding av countryversjoner av egne sanger og covere. Platen utgir seg for å være soundtracket til en italiensk spaghetti-western, men filmen har ennå til gode å bli vist... «This Is Motorpsycho» er derimot en film som eksisterer - en dokumentar om bandet hovedsaklig spilt inn på turneen som fulgte i kjølvannet av «Timothy's Monster».

I slutten av november 1998 fikk Motorpsycho æren av å bli hyllet av en rekke andre band på dobbelt-LPen «Selfindulgent mono-minds - a tribute to Motorpsycho». Blant bandene som spiller Motorpsycho-låter er Dipsomaniacs, American Suitcase og Origami Replika.