Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Motorsagmassakre med mening

TROMSØ (Dagbladet): Landets kinosjefer har hevet sine pekefingrer mot filmvold under filmfestivalen i Tromsø. Neste fredag setter de opp norske Haralds Zwarts actiondrama «Hamilton», der 12 menn blir partert med motorsag og brent på bålet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FORSVARER VOLD: «Hamilton» kunne ikke vært laget uten enkelte svært blodige voldsscener, sier Harald Swart.

Av TRYGVE AAS OLSEN

Så mye om liv og lære, men regissør Zwart vet i alle fall hva han vil med volden sin:

- Jeg hadde aldri vist en slik scene hvis jeg ikke var sikker på at publikum synes det er like fælt som jeg gjør selv. De skal føle at «dette er for jævlig, dette går ikke an».
Det kinosjefene ville med sitt voldsutspill var å få Statens Filmtilsyn til å sette aldersgrense 18 år på flere av de verste voldsfilmene. «Hamilton» er nok ingen versting i så måte - den har fått aldersgrense 15 år, men med anbefaling om at 11-åringer ikke ser den sammen med sine foresatte.

Nødvendig vold

- Dette vil jeg ikke mene noe om, sier Harald Zwart:

- Jeg har ikke reflektert over hvilken aldersgrense filmen bør ha og jeg har i hvert fall ikke gått rundt og tenkt på at volden skal selge kinobilletter.
Den omtalte motorsagmassakren inntreffer tidlig i filmen, da den svenske kommandørkaptein Carl Hamilton får i oppdrag å stoppe en russisk smuglerbande på vei vestover med en kjernefysisk rakett på slede.

- Voldsscenen er helt nødvendig for å forklare hvorfor Hamilton går rundt og er frustrert i resten av filmen. Jeg bruker ikke vold som form, men som innhold. Hadde det vært mindre vold, ville jeg ikke ha oppnådd det jeg ville.

Ikke sympatisk

For Harald Zwarts versjon av Hamilton er ingen elskelig person. Han er frustrert, sinna, kynisk og utfører sine militære oppdrag med iskald presisjon. Nesten hele filmen ut.

- Det er ikke spennende å lage film om gode og snille mennesker. Hamilton er ikke sympatisk, jeg er ikke enig med ham og det er ålreit om publikum ikke er det heller, sier Zwart.
Dette vil muligens det svenske publikum drøfte mer inngående enn det norske. I Sverige er nemlig Carl Hamilton et slags moderne nasjonalt actionikon, Zwarts film er den fjerde basert på forfatteren Jan Guillous bøker.

- Svenskene tror på Hamilton. Flere ganger ble jeg stoppet underveis i filmarbeidet og fortalt at «nej, men så där är vel inte Hamilton!».

Må elske

Men slikt måtte vel svenskene regne med da de ga oppdraget om å lage en ny Hamilton-film til en norsk regissør. En som til og med ikke har laget spillefilm før. Zwart er imidlertid er stort navn i internasjonal reklamefilm og har takket nei til mange spillefilmoppdrag før.

- Jeg må elske alt jeg gjør. Jeg har sett altfor mange kolleger lage debutfilmer av manus som de ikke helt har trodd på. De kommer ikke til å få lage film igjen.

- Hva elsker du med Hamilton?

- Det som fascinerte meg med denne historien var at den ikke bare dreier seg om pang og krasj og storpolitikk, men at den også handler om konflikten mellom ordre og fornuft. Skal man følge sine ordrer slavisk, eller skal man bruke fornuften innimellom?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!