Motorveienes tid er forbi

Det er dokumentert at den nye motorveien i Oslo er helt unødvendig.

Vil prioritere kollektivt: Hvis vi bruker 40 milliarder kroner på ny motorvei, er det 40 milliarder vi ikke kan bruke på kollektivtiltak, skriver Pål Thygesen. Foto: © Espen Bratlie / Samfoto
Vil prioritere kollektivt: Hvis vi bruker 40 milliarder kroner på ny motorvei, er det 40 milliarder vi ikke kan bruke på kollektivtiltak, skriver Pål Thygesen. Foto: © Espen Bratlie / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I Oslo har tiltak som bygging av sykkelveier, egne traseer for trikken og tiltak for bedre luftkvalitet stått i stampe. Det er begrenset med plass i gatene, og med dagens Frp-støttede byråd vinner bilen konkurransen gang på gang. Hvis planene for en ny motorvei inn til byen blir virkelighet, vil dette problemet bare øke. Det samme vil klimautslippene. Å stoppe veien blir med dette en av Miljøpartiet De Grønne sine viktigste saker i Oslo i årene som kommer.

Myndighetene er allerede i gang med å kjøpe tomter der hvor den nye motorveien skal gå. Dette prosjektet vil koste 40 milliarder kroner og koster allerede skattebetalerne penger hver eneste dag.

Men det finnes alternativer. Statens Vegvesen, Ruter og Jernbaneverket har laget en utredning som viser hvordan transportutfordringene i stor-Oslo kan løses ved hjelp av tog, bane, trikk, buss og båt.

Planen, som har fått navnet «KVU Oslo-navet», tar høyde for befolkningsøkning, godstransport, og at vi ønsker oss bedre plass til sykkelveier i sentrum. Min første tanke da jeg så forslaget, var at dette er nesten identisk med partiprogrammet til Miljøpartiet De Grønne. De har laget et detaljert forslag som med stor presisjon viser hvordan vi kan sikre effektiv transport uten å bygge en eneste ny vei inn til Oslo. Den nye motorveien trengs ikke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.