Motpoler barker sammen

FILM: En ung karriereadvokat og en sliter på skyggesiden kolliderer. Med det punkterer begges liv.

De to motpolene skal i retten. Gavin Banek (Ben Affleck) representerer sitt firma i en arvesak, hvor styringsretten over hundrevis av millioner står på spill.

Doyle Gipson (Samuel L. Jackson) skal i høring om besøksrett til sine barn. Den ene er vant til penger og tror at en sjekk løser alle problemer, så Banek skriver ut et beløp og kaster seg i bilen igjen. Med et flatt dekk står forsikringsselgeren og AA-medlemmet Gipson fast og rekker ikke rettsmøtet sitt. Han ser både kone og barn forsvinne.

Smart og desperat

Men advokatens aller viktigste saksdokument har falt i Gipsons hender. Hele karrieren står på spill, om han ikke får det tilbake.

Dette kunne vært utgangspunkt for en lettkjøpt Hollywood-action med hevn og pistoler, men Roger Mitchell («Notting Hill») laget et medrivende smart drama om desperasjonen som vokser to i bunn og grunn skikkelige menn over hodet.

Balansert

De vikles inn i utspekulert ondskap mot hverandre, der de slåss for kontrollen over sine liv og etter hvert møter seg selv i den berømte døra. Da er det tid for selvrefleksjon.

I et tåkete landskap av emosjoner og konflikter, der entydige svar kanskje ikke fins, manøvrerer Mitchell fint og balansert ved hjelp av flersidig tegnede personer. Jackson har slitt seg fra de hardkokte figurers lenker og viser at han ikke bare er såkalt kul, men også en god skuespiller, mens Affleck vokser på å få et godt manus i hendene.

«På kollisjonskurs», billedlig fangende et variert New York-liv i tråd med innholdet, ligger langt fra den søte hyggefilm. Derfor skjærer enkelte tradisjonelle vendinger og en nusselig slutt inn i opplevelsen og forsniller helhetsinntrykket. Godt nok, likevel.