Rawdah Mohamed:

- Motstanden mot hijab ble et vendepunkt

Nå blir modell og aktivist Rawdah Mohamed (29) Vogue Scandinavias første norske moteredaktør.

NORGES VOGUE-DEBUT: Den 29 år gamle modellen og aktivisten Rawdah Mohamed har vært aktiv i motebransjen siden 2019. Denne høsten blir hun den første norske moteredaktøren i det nye Vogue Scandinavia. Foto: Fredrik Hagen / Dagbladet
NORGES VOGUE-DEBUT: Den 29 år gamle modellen og aktivisten Rawdah Mohamed har vært aktiv i motebransjen siden 2019. Denne høsten blir hun den første norske moteredaktøren i det nye Vogue Scandinavia. Foto: Fredrik Hagen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Vi møter modellen, aktivisten og influenseren Rawdah Mohamed (29) en kjølig sommerdag i juli på uteserveringen til Grådi på Tøyen. Hun har vært aktiv i motebransjen siden 2019, og til høsten blir hun den første norske moteredaktøren i nye Vogue Scandinavia.

29-åringen kom til Norge fra Somalia som flyktning da hun var åtte år gammel. Før sin inngang i motebransjen jobbet hun som vernepleier, men hun forteller Dagbladet at interessen for mote kom lenge før hennes karriereskifte for to år siden.

- Jeg har vært interessert i mote så lenge jeg kan huske. Jeg hadde en kjole jeg brukte under eid, men jeg fikk ikke lov til å ta den med [under flukten fra Somalia] fordi vi ikke skulle ha med så mye. Da sa jeg «nei, den tar jeg med meg». Så jeg tok den med meg i en plastpose, og det var alt jeg hadde med som bagasje. Allerede da var jeg veldig opptatt av hva jeg skulle ha på meg, sier Mohamed til Dagbladet.

Møtt med fremmedfrykt

Mohamed forteller at hennes vilje til å uttrykke seg selv og sin kulturelle bakgrunn ble sterkere da hun kom til Norge, og hun mener det hadde mye å gjøre med rasismen og islamofobien hun sier hun ble møtt med på skolen.

- Jeg ble mobbet på grunn av hijaben og hudfargen min. Da lærerne prøvde å finne en løsning på problemet, var det jeg som måtte ta konsekvensene. De sa: «Kanskje du ikke skal gå med hijab, Rawdah.» Det skulle de aldri sagt, fordi det bare forsterket det, forteller den kommende Vogue-redaktøren.

Før beskjeden fra skolen forteller Mohamed at hun bare brukte hijab innimellom, men etter samtalen med skolen tok hun valget om å bruke den hele tida. Hun forteller at den motstanden var et stort vendepunkt.

- Vi fikk høre at det var frihet i Norge, og at du kunne få være den du ville her. Når du da kommer på skolen og noen prøver å ta rettighetene dine fra deg, er det veldig viktig at du står i det. Du får støtte fra Grunnloven, du har religionsfrihet, og du kan gå med akkurat det du vil, sier hun.

Hadde «it-faktor»

I 2019 ble Mohamed oppdaget av sin nåværende manager Amar Faiz. Ifølge modellen tok Faiz kontakt etter å ha sett henne i publikum under motevisningen til den norske designeren Iben under Oslo Fashion Week. Etter en utveksling av e-poster ble Mohamed kalt inn til et møte med sitt nåværende modellbyrå, Idollooks.

INTERNASJONAL: Ifjor gjorde Rawdah Mohamed catwalk-debut for det italienske motehuset Max Mara under moteuka i Milano. Tidligere har modellen også blant annet dukket opp i V Magazine og amerikanske og britiske Vogue. Foto: Archivio Mezzanotti / Shutterstock / NTB
INTERNASJONAL: Ifjor gjorde Rawdah Mohamed catwalk-debut for det italienske motehuset Max Mara under moteuka i Milano. Tidligere har modellen også blant annet dukket opp i V Magazine og amerikanske og britiske Vogue. Foto: Archivio Mezzanotti / Shutterstock / NTB Vis mer

- Når jeg ser henne, ser jeg en stjerne. Jeg sa hun kom til å bli stor innenfor mote, og jeg så et sånt mega-potensial. En «it-faktor», sier manager Faiz til Dagbladet.

Faiz har drevet modellbyrået Idollooks og ID Studio siden 2004 og var den som først brakte Mohamed inn i motebransjen. Han forteller Dagbladet at det er en stor glede å jobbe med henne.

- Rawdah er ekstremt profesjonell. Hun er veldig dedikert og tenker helt annerledes enn folk jeg har møtt tidligere innen mote. Hun er veldig framtidsrettet og tenker mange hakk framover. Hun er altså helt fantastisk, sier Faiz.

Ikke et valg

Mohamed har vært et stort navn i bevegelsen #Handsoffmyhijab og har vært en høylytt motstander av Frankrikes hijabforbud. I tillegg til å være en av de første tre moteredaktørene i Vogue Scandinavia, blir Mohamed også den første moteredaktøren i den vestlige magasinbransjen som bruker hijab.

FØLER DET PÅ KROPPEN: - Selv om jeg slutter å lese nyhetene, føler jeg det på kroppen i min hverdag, sier modell og aktivist Rawdah Mohamed om hennes opplevelse av diskriminering. Foto: Fredrik Hagen / Dagbladet
FØLER DET PÅ KROPPEN: - Selv om jeg slutter å lese nyhetene, føler jeg det på kroppen i min hverdag, sier modell og aktivist Rawdah Mohamed om hennes opplevelse av diskriminering. Foto: Fredrik Hagen / Dagbladet Vis mer

- Når du er en innvandrerkvinne med hijab, er det mange som sier de vil «frigjøre» deg, men det er ingen som vil høre din stemme. Alle snakker over eller for deg, enten det er menn i din kultur eller politikere som aldri tar seg tid til å lytte til dem som faktisk blir negativt påvirket av forslagene deres, sier Mohamed.

Den kommende moteredaktøren mener det å bruke plattformen hun har som aktivist, ikke er et valg når hun i likhet med andre folk i marginaliserte grupper kjenner på urett og diskriminering i hverdagen.

Tar tilbake makten

Mohamed mener motebransjen også har skapt mye utenforskap på grunn av interne strukturer og at det fortsatt har virkninger den dag i dag.

- Moteverdenen har i mange år fremmet et skjønnhetsideal som har gjort at folk som ikke passer inn holder seg utenfor. Det er en veldig lukket bransje med mye velstand og få som sitter på makten og styrer det hele, og det påvirker hvordan unge mennesker ser seg selv. Jeg føler vi har et enormt ansvar for hvordan samfunnet er blitt, sier hun.

POSITIV ENDRING: Den kommende Vogue-moteredaktøren Rawdah Mohamed mener motebransjen har skapt mye utenforskap og er glad for å se større mangfold i bransjen. Foto: Fredrik Hagen / Dagbladet
POSITIV ENDRING: Den kommende Vogue-moteredaktøren Rawdah Mohamed mener motebransjen har skapt mye utenforskap og er glad for å se større mangfold i bransjen. Foto: Fredrik Hagen / Dagbladet Vis mer

Moteredaktøren uttrykker frustrasjon over mangelen på nytenkning og innovasjonsvilje i motebransjens eldre rekker. Hun mener sosiale medier har vært til stor hjelp når det kommer til å bringe nye profiler og mer mangfold inn i moteverdenen.

- Det er veldig mange av oss, vi er bare blitt holdt utenfor tidligere. På grunn av sosiale medier har man fått ta tilbake makten fra eliten. Det går litt mer på forbrukerne nå, og hvem som helst kan ha en mening om mote, sier Mohamed.

Mental helse i fokus

Modellen og aktivisten forteller at hennes nåværende hjertesak er mental helse. Hun mener det er viktig å skape større åpenhet rundt temaet, og forteller Dagbladet at det er noe hun alltid kommer til å brenne for.

- Det er mange som sliter, og så mange temaer rundt mental helse er tabu uten grunn. Jeg tenker alt kan diskuteres rundt middagsbordet, men det er også fordi jeg er vernepleier og jobber med psykisk helse, sier Mohamed.

Satser på Norge

Modellen forteller at internasjonale aktører i motebransjen ofte blir overrasket over å finne ut at hun er fra Norge, og mener det er på høy tid at Norge blir profilert som et progressivt land i moteverdenen.

- Folk i utlandet tenker at de store mote-hovedstedene alltid har ligget fremst og kommet med de mest progressive stegene. Det at det kommer fra et så lite land som Norge, er et sjokk for dem. Jeg håper virkelig det forsterker skandinavisk design og at vi endelig kan ta en stor og fortjent plass i moten med Vogue, sier Mohamed.

Ifølge Mohamed ble hun headhuntet til stillingen som moteredaktør og hadde flere samtaler og intervjuer med Vogue-representanter i Sverige før hun endelig ble utnevnt til stillingen. Til tross for at prosessen var lang, forteller Mohamed at det var godt å snakke om yrket med likesinnede. Hun forteller Dagbladet om sin visjon for Vogue Scandinavia.

- Jeg er generelt glad i moteserier som formidler en historie. I tillegg vil jeg at de skal være relevante, fordi jeg er interessert i det som skjer i samfunnet og politikken rundt oss. Jeg håper at det jeg skriver kan vekke noen tanker i leseren; engasjere dem i det som skjer i samfunnet og få dem til å tenke på at de har en plass og en stemme de kan bruke, sier hun.

Mohamed håper også på å vekke en større interesse for norsk mote hos Vogue-leserne. Hun mener det er viktig for henne å fremme norske designere framfor å bare fokusere på det internasjonale motebildet.

29-åringen forteller at hun er glad i mye norsk design som hun også selv bruker i sin hverdag. Blant disse designerne er Michael Olestad, Holzweiler, Cathrine Hammel og FWSS. Hun forteller Dagbladet at det beste med nordisk design i hennes øyne er minimalisme, jordtoner og praktiske plagg.

- Må føles riktig

Mohamed forteller til Dagbladet at hun prøvde seg på en rekke ulike studieretninger ved Universitetet i Oslo, som sosiologi og psykologi, men at ingen av dem føltes helt riktig. Da Mohamed studerte sykepleie fikk hun seg en deltidsjobb som pleier for psykisk utviklingshemmede, som til slutt ville føre henne til vernepleien. Hun forteller at vernepleien har vært en overveldende positiv opplevelse.

- Pasienter med autisme og psykiske utviklingshemninger er ikke syke. De kan ha et veldig godt liv, og jobben er å forsterke deres livskvalitet. Det er helt fantastisk å føle at du har klart å gjøre dagen til noen bedre bare ved å være på jobb og samarbeide med dem. Jeg likte den følelsen jeg kom hjem med som vernepleier, sier hun med et smil.

Modellen forteller at hun trives med balansen av å ha erfaring fra både vernepleien og motebransjen.

- Jeg må ha den balansen der jeg får utforsket alle mine sider. Det var også derfor jeg droppet ut av studiene mine; jeg liker ikke å være stuck i noe som helst. Det må føles riktig, forklarer Mohamed.

Fryktløs

Som flyktning forteller Mohamed at hun vokste opp med færre midler å rutte med og ofte måtte finne smarte løsninger når det kom til å tilpasse brukte klær fra både søsken og bruktbutikker. Modellen forteller at det har vært med på å forme hennes perspektiv på mote.

- Handler du i en bruktbutikk kan du ikke si «hei, den buksa passer meg ikke. Har dere den i en annen størrelse?» De har det de har. Jeg lærte å bruke belter og silkesjal for å ta inn midjen på jakkene, og brette opp jeansene jeg arvet fra søsknene mine, sier modellen.

VOGUE-KJENNING: Før moteredaktør-stillingen har Rawdah Mohamed prydet flere sider i både britiske, amerikanske og arabiske Vogue. Foto: VogueS
VOGUE-KJENNING: Før moteredaktør-stillingen har Rawdah Mohamed prydet flere sider i både britiske, amerikanske og arabiske Vogue. Foto: VogueS Vis mer

- Blir et barn selv

I tillegg til modellkarrieren og vernepleierjobben er 29-åringen alenemor til en datter på seks år. Hun forteller Dagbladet at hun stortrives med å være forelder.

- Når du tror du har knekt koden kommer hun i en helt ny fase hvor du blir helt tatt på senga og må starte på nytt igjen. Det er veldig kult å se barn bli eldre og bli til individer med helt egne meninger og interesser, sier Rawdah Mohamed.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer