Rawdah Mohamed:

- Motstanden mot hijab ble et vendepunkt

Nå blir modell og aktivist Rawdah Mohamed (29) Vogue Scandinavias første norske moteredaktør.

NORGES VOGUE-DEBUT: Den 29 år gamle modellen og aktivisten Rawdah Mohamed har vært aktiv i motebransjen siden 2019. Denne høsten blir hun den første norske moteredaktøren i det nye Vogue Scandinavia. Foto: Fredrik Hagen / Dagbladet
NORGES VOGUE-DEBUT: Den 29 år gamle modellen og aktivisten Rawdah Mohamed har vært aktiv i motebransjen siden 2019. Denne høsten blir hun den første norske moteredaktøren i det nye Vogue Scandinavia. Foto: Fredrik Hagen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Vi møter modellen, aktivisten og influenseren Rawdah Mohamed (29) en kjølig sommerdag i juli på uteserveringen til Grådi på Tøyen. Hun har vært aktiv i motebransjen siden 2019, og til høsten blir hun den første norske moteredaktøren i nye Vogue Scandinavia.

29-åringen kom til Norge fra Somalia som flyktning da hun var åtte år gammel. Før sin inngang i motebransjen jobbet hun som vernepleier, men hun forteller Dagbladet at interessen for mote kom lenge før hennes karriereskifte for to år siden.

- Jeg har vært interessert i mote så lenge jeg kan huske. Jeg hadde en kjole jeg brukte under eid, men jeg fikk ikke lov til å ta den med [under flukten fra Somalia] fordi vi ikke skulle ha med så mye. Da sa jeg «nei, den tar jeg med meg». Så jeg tok den med meg i en plastpose, og det var alt jeg hadde med som bagasje. Allerede da var jeg veldig opptatt av hva jeg skulle ha på meg, sier Mohamed til Dagbladet.

Møtt med fremmedfrykt

Mohamed forteller at hennes vilje til å uttrykke seg selv og sin kulturelle bakgrunn ble sterkere da hun kom til Norge, og hun mener det hadde mye å gjøre med rasismen og islamofobien hun sier hun ble møtt med på skolen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer