Motstandsmannen og NS-medlemmet

Svarte på lesernes spørsmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I dag er de nære venner og naboer på Høvik utenfor Oslo.

Men for litt over seksti år siden var Svein Blindheim (91) medlem av Kompani Linge, sabotør bak tyske linjer og toppmann i Milorg. Bjørn Østreng var brennende engasjert medlem av Nasjonal Samling og sjef for Vidkun Quislings livgarde. De to var dødsfiender.

Boka om dem er først og fremst en historie om forsoning, mener mannen som har ført den i pennen – tidligere Dagbladet-journalist Arvid Bryne.

Siste gjenlevende

– Blindheim og Østring er blant de siste gjenlevende tidsvitnene fra denne epoken. Meningen var at de fritt skulle fortelle sin historie, og det har de gjort. Uten at jeg dermed har vært noe mikrofonstativ for dem, sier forfatteren. 

I 2007 er det fortsatt ikke ukontroversielt å framstille de to på like fot, å postulere at den endelige forsoningen må være betingelsesløs – eller å gjengi Blindheims påstand om at Østring er en krigshelt.

I blant annet Aftenposten har debatten gått høyt om Bryne hvitvasker historien. Selv avviser Bjørn Østring påstandene om at han overtok innbo da han flyttet inn i en leilighet i Oslo som var ekspropriert fra en jødisk familie, og at han hadde kjennskap til jødedeportasjonene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer