Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dag Solstad hedres

Mottar Svenska Akademiens nordiske pris. - En stor ære

Solstad mottar pris av Svenska Akademien i kveld.

HEDRES: Forfatter Dag Solstad er i Stockholm for å æres av Svenska Akademien. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
HEDRES: Forfatter Dag Solstad er i Stockholm for å æres av Svenska Akademien. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

– Det er en stor ære å få denne prisen, sier Dag Solstad. Han er i Stockholm for å æres av Svenska Akademien.

Solstad blir onsdag kveld tildelt Svenska Akademiens nordiske pris for 2017. Prisen er på 400.000 svenske kroner og tildeles mottakere i et av de nordiske landene som har gjort en betydningsfull innsats innenfor et av Akademiens virksomhets- eller interesseområder.

En begeistret Solstad sier til NTB på telefon fra Stockholm at han ikke kommer til å holde noen konvensjonell takketale, men lese utdrag fra to av sine bøker:

– Jeg kommer til å lese fra «Roman 1987» og fra «17. roman» som kom i 2009, sier Solstad.

Dag Solstad har tidligere fått en rekke priser, blant annet Nordisk råds litteraturpris i 1989 for nettopp «Roman 1987».

I 2011 ble han tildelt Statens æreslønn for sitt forfatterskap. Ifølge hans forlag Oktober er bøkene hans oversatt til over 30 språk.

Sist en nordmann fikk Svenske Akademiens nordiske pris var i 2009 da den gikk til Kjell Askildsen. Også Jon Fosse, Arne Næss og Rolf Jacobsen er tidligere norske prisvinnere. I fjor gikk prisen til den finlandssvenske forfatteren Monika Fagerholm.

Prisen ble opprettet til Svenska Akademiens 200-årsjubileum i 1986 og kommer fra Karin og Karl Ragnar Gierows donasjonsfond. (NTB).