Grundig research i forkant av «Nobel»:

Møtte Barack Obamas genierklærte taleskriver for rollen som Norges utenriksminister i «Nobel»

Møtet med Jon Favreau, hjalp skuespiller Christan Rubeck inn i rollen som utenriksminister i NRKs høstflaggskip.

–STORT ØYEBLIKK: «Nobel»-skuespiller Christian Rubeck har rollen som utenriksminister i NRK-serien «Nobel». . Foto: Jacques Hvistendahl
–STORT ØYEBLIKK: «Nobel»-skuespiller Christian Rubeck har rollen som utenriksminister i NRK-serien «Nobel». . Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILMENS HUS / OSLO (Dagbladet): - Vi pratet om forskjellige ting, men det var særlig interessant å høre om hvordan det er å være så ung, med så mye makt. For skrev han noe feil, kunne det få store konsekvenser, sier skuespiller Christian Rubeck (36) til Dagbladet.

Presidenten i USA, Barack Obama, sin tidligere taleskriver heter Jonathan «Jon» Favreau, og omtales ofte som taleskrivernes «Mozart», på grunn av sin enorme og genierklærte suksess i svært ung alder.

- Veltalende

- Jeg opplevde ham som tilstedeværende og selvfølgelig veldig veltalende, fortsetter Rubeck som er jevngammel med amerikaneren.

I GAMLE LOGEN: Christian Rubeck beskriver det timeslange researchmøtet med Barack Obamas tidligere taleskriver, Jon Favreau, som stort. Foto: Privat
I GAMLE LOGEN: Christian Rubeck beskriver det timeslange researchmøtet med Barack Obamas tidligere taleskriver, Jon Favreau, som stort. Foto: Privat Vis mer

De to møttes i fjor i etterkant av Favreaus forelesning under Dagens Næringsliv-arrangementet «Maktens språk» i Gamle Logen i Oslo.

- Det var stort og veldig interessant å få møte ham, for jeg har vært opptatt av Favreau siden jeg hørte de første talene til Obama, sier Rubeck.

Snakketøyet i orden

Fra 2007, i en alder av 26, og fram til 2013 var Favreau tilknyttet staben til Obama som hans personlige taleskriver, og det gjelder å holde tunga rett i munnen når du er ansvarlig for hvordan verdens mektigste mann formulerer seg. En liten feil kan få enorme konsekvenser.

Muligens ikke til sammenligning, men retorisk etterrettelighet gjelder også for Norges utenriksminister, som er rollen Rubeck spiller i den premiereklare tv-serien «Nobel».

- Da Barack Obama vant Nobels fredspris hadde talen hans tittelen «Krigens nødvendighet», noe som passer fint inn i «Nobel»-tematikken. Jeg ble veldig inspirert av Faverau, og har brukt mye av det møtet i karakteren, sier Rubeck.

- For ung

Dagbladet treffer skuespilleren kjent fra blant annet «Kampen om tungtvannet», «Max Manus» og «Reprise» på Filmens hus i Oslo under presselanseringen av NRKs store høstsatsing som har premiere førstkommende søndag.

- Jeg trodde jeg først var for ung til å spille Norges utenriksminister, men så fant jeg ut av at tilsvarende statsråd i Østerrike (Sebastian Kurz red.anm.) var 27 år da han begynte, som den yngste noensinne, sier Rubeck.

- Akkurat det hjalp litt, og han ble også en del av tilnærmingen, fortsetter han og forteller at utenriksministeren i «Nobel» er både elitistisk og folkelig.

- I Norge må det til, en god blanding, forklarer Rubeck.

Mye research

Den toppolitiske karakteren har han jobbet hardt for å portrettere så troverdig som mulig.

–Jeg har pratet mye med folk i Utenriksdepartementet, og laget en slags biografi for karakteren. Vi fant ut av hvor han vokste opp, hvem han er, hvor han har gått på skole, slike ting, forteller Rubeck.

«Nobel» er skapt av regissør Per Olav Sørensen og manusforfatterne Mette M. Bølstad og Stephen Uhlander. Samtidsdramet tar for seg Norges militære tilstedeværelse i Afghanistan sett gjennom øynene til soldatene i Forsvarets spesialkommando (FSK).

Profilert rolleliste

Det er også duket for en god dose høstmørk og intrikat politisk maktkamp idet krigshandlingene i utlandet får konsekvenser for den godt etablerte tryggheten her hjemme.

Foruten Christian Rubeck har også skuespillerne Aksel Hennie, Tuva Novotny, Dennis Storhøi, Atheer Adel, Danica Curcic, Ayesha Wolasmal og Anders Danielsen Lie sentrale roller.

OBLIGATORISK SELFIE: Regissør Per Olav Sørensen tar et bilde med skuespillergjengen i «Nobel» under presselanseringen mandag ettermiddag. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
OBLIGATORISK SELFIE: Regissør Per Olav Sørensen tar et bilde med skuespillergjengen i «Nobel» under presselanseringen mandag ettermiddag. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

I tillegg er Odd-Magnus Williamson, Mads Sjøgård Pettersen, Kyrre Hellum, Hallvard Holmen, Mattis Herman Nyquist, Ingrid Jørgensen Drageland, André Jerman, Samuel Fröler, Rolf Kristian Larsen, Eirik Evjen, Amund Wiegand, Ramin Yazdani, Ellen Horn og Heidi Toini på rollelista.

«Nobel» har premiere søndag 25. september, klokka 21.10, og NRK avslører i dag at de kjører en dobbeltepisode som første smakebit.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer