Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Møtte forakt hos film-kolleger

HAUGESUND (Dagbladet): Stein Leikanger møtte forakt fra andre regissører da han ville lage film om Odd Børretzens barndom. Den prisbelønte reklamefilmmakeren ble beskyldt for å tenke for publikums-vennlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Leikangers «Da jeg møtte Jesus... med sprettert!» åpner i kveld årets filmfestival i Haugesund. Festivalledelsen har ikke noe imot norske filmer som sikter mot et stort publikum.

Men Leik-anger - som i 15 år har laget reklame, før han ville prøve seg på spillefilm - ble sjokkert over den responsen han fikk fra enkelte kolleger da filmprosjektet ble kjent.

Kremmersjel

- Jeg ble svært oppgitt over holdningene deres: Jeg fikk høre at «du har nå valgt deg et veldig publikumsvennlig tema, da», at «jeg kunne ikke ha prostituert meg på den måten du har gjort» og at «du som jobber med reklame, har jo en kremmer-sjel».

- Har du det?

- Jeg innrømmer gjerne: Hvis mange folk ser filmen min, hvis de ler litt og har en tåre i øyekroken når den er slutt - da er jeg fornøyd. Hvilken som helst idiot kan bevege et kamera, det krever talent å bevege publikum.

Eksperiment

- Er det mangel på slikt talent i norsk filmbransje?

- Jeg har sett altfor mange formeksperimenter der regissører etterpå sier at «jeg føler det så sterkt» og «det var så viktig for meg å få sagt dette nå».

Reklame

- Det hender at man lar være å gå på norske premierefester for å slippe å si hva man mener om filmen til regissøren etterpå, sier Leikanger.

- Hva slags forhold har du til resten av filmbransjen?

- Alle regissørkollegene hilste pent på meg før jeg fikk penger til å lage «Da jeg traff Jesus... med sprettert!». Som reklamefilmmaker var jeg ikke i konkurranse om den store spillefilmpotten. Etter at jeg fikk penger, ble hilsningene mer avmålte.

Leikanger er klar over at han tråkker på såre tær med dette:

- Det største tema på regiforbundets stiftelsesmøte var hvordan vi regissører kunne ta makta fra produsentene. Men å lage film er mange mennesker i en enhet. Det må være et samarbeid. Hvis du selv er den viktigste når du kommuniserer, bør du heller lage billedvev.

- Er det ingen lyspunkter?

- Det skjer noe, det ser vi med kortfilmprosjektene «DoggyBag» og «De 7 dødssyndene» - og jeg tror også med «Detektor», «Aberdeen» og vår film, sier Leikanger.

Filmtittelen henviser til Oddemanns ønske om selv å oppleve det som mange voksne på 30-tallet påsto de hadde opplevd: at Jesus viste seg for dem.Kommer på kino 1. september. Dagbladets anmeldelse kan du lese i morgen.IT>Om Oddemann«Da jeg traff Jesus...med sprettert!» er basert på Odd Børretzens bok «Min barndoms verden», om forfatterens egen oppvekst i Groruddalen i Oslo. Børretzen er selv filmens fortellerstemme, hovedrollen som lille Oddemann spilles av Fredrik Stenberg Ditlev-Simonsen.Filmtittelen henviser til Oddemanns ønske om selv å oppleve det som mange voksne på 30-tallet påsto de hadde opplevd: at Jesus viste seg for dem.Kommer på kino 1. september. Dagbladets anmeldelse kan du lese i morgen.

MØTTE FORAKT: Stein Leikanger møtte forakt fra kolleger da han ville reigissere filmen om Odd Borretzens barndom.