Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Merete Hodne og Løgnaslaget i retten:

Møtte i retten med fangeluer. Vil ikke fjerne «nazifrisør» fra revy

Revygruppa Løgnaslaget ankom rettsmøtet iført fangeluer. 

I RETTEN: Per Inge Torkelsen (i midten) og Dag Schreiner fra Løgnaslaget stiler med fangeluer i rettssalen. Advokat Brynjar Meling representerer Løgnaslaget. Foto: Tore Bruland / Rogalands Avis
I RETTEN: Per Inge Torkelsen (i midten) og Dag Schreiner fra Løgnaslaget stiler med fangeluer i rettssalen. Advokat Brynjar Meling representerer Løgnaslaget. Foto: Tore Bruland / Rogalands Avis Vis mer

(Dagbladet): Det har blåst opp til konflikt mellom revylaget Løgnaslaget og frisør Merete Hodne fra Bryne. Bakgrunnen er at Hodne, som tidligere i år ble dømt for å ha nektet en hijabkledd kvinne adgang til frisørsalongen sin, reagerer sterkt på å bli kalt «nazifrisør» i revyen.

Hodne har sendt en begjæring om midlertidig forføyning. Det vil si at hun krever at revylaget slutter å bruke ordet «nazifrisør» inntil en rettsavgjørelse foreligger. Løgnaslaget nekter å fjerne ordet fra revyen, og viser til ytringsfriheten.

I dag møttes partene til rettsmøte i Stavanger tingrett. Løgnaslaget var for anledningen ikledd fangeluer, skriver Rogalands Avis. De hadde også tannbørste i lomma.

- Ikke rukket å gå til frisør

– Jeg har tannkrem med meg. I tilfellet vi må rett inn - akkurat som i amerikanske filmer. Da tar de fangene rett inn, sier Pål Mangor Kvammen, produsent for revyen «Løgnasevangeliet», til Stavanger Aftenblad. Han legger til at han har på lua fordi han ikke hadde tid til å gå til frisøren.

I tillegg til Kvammen, hadde også Dag Schreiner, Per Inge Torkelsen og Bjørn Aslaksen fra Løgnaslaget på seg fangeluene.

- Man skal være ærbødig

I en tekstmelding til Dagbladet forklarer revylagets advokat Brynjar Meling, ved advokatfirmaet Sjødin, Meling og Co, at de tok på seg fangeluer dels for å symbolisere at de ikke vil la seg kneble.

- Og, selv om det ikke er aktuelt, å heller gå i fengsel enn å fire på sin ytringsfrihet. Dels ble dette gjort for å vise at de står sammen som gruppe og at de også i møtet med retten bruker humor for å markere sine standpunkt og budskap, skriver Meling.

Merete Hodnes advokat, Linda Ellefsen Eide ved Advokatfirmaet Elden, mener Løgnaslaget ga uttrykk for å ta rettsmøtet veldig uhøytidelig. Hun reagerer særlig på måten de svarte for seg, som hun mener var lite preget av stundens alvor.

- Retten er ikke en arena for «lott og løye». Dette er en seriøs sak, og man skal være ærbødig. Dette gjenspeilte ikke Løgnaslaget i måten de opptrådte i retten i dag, sier Eide.

- Men når det er sagt, synes jeg likevel at det gikk greit, fordi dette er Løgnaslagets uttrykksmåte, legger hun til.

Framført over 50 ganger

I retten uttalte Meling at Løgnaslaget ikke har gjort noe ulovlig, og at de har holdt seg innenfor ytringsfriheten, skriver Rogalands Avis.

– Og det er ikke Hodne som får gjennomgå som privatperson, men henne som en aktiv samfunnsdebattant. Jeg vil litt uærbødig påstå at den som er med på leken, må selv tåle steken, sier Meling.

Høsten 2016 kom Løgnaslaget med sketsjen kalt den hårsåre frisøren, som blir kalt nazifrisør. Hodne forklarte i retten at hun først ble klar over dette i desember i fjor.

Hodne representeres av advokat Linda Ellefsen Eide, ved Advokatfirmaet Elden. Hodne har tidligere sagt at hun ikke har noe imot at de lager en sketsj om henne, men at hun krever at ordet «nazifrisør» fjernes.

- De kan drite ut meg så mye de vil, men det går ikke an å prøve å ødelegge meg som person og min bedrift, med å bruke ordet «nazifrisør». De kan heller bruke ordet «hijabfrisør», sa hun.

Klar fredag

I retten sa Hodne at saken går ut over familien hennes og at enkelte kunder skjemmes over å si at de klipper seg hos henne. Hun la også til at hun vurderer å stenge salongen, siden revygruppa da ikke kan kalle henne «nazifrisør» lenger, i og med at hun ikke lenger vil være frisør.

Fredag vil kjennelsen i saken være klar. Da får partene vite om retten mener Løgnaslaget fortsatt skal kunne bruke ordet «nazifrisør» i revyen.

- Ikke så mange hårsåre frisører

Revyen har så langt blitt framført over 50 ganger. Hodnes navn blir ikke nevnt spesifikt i sketsjen, men Torkelsen svarte slik på spørsmål om det er Hodne som parodieres.

- Det er ikke så mange hårsåre frisører på Bryne. Det er ikke så mange alternativer, sa Per Inge Torkelsen til Dagbladet mandag.

Revylaget har hele tiden vært klare på at de ikke vil fjerne ordet fra sketsjen, og viser til ytringsfriheten.

- Vi har ytringsfrihet og vi vil ikke sensurere. Sist gang det var sensur på norske scener var i perioden 1940-45, ironisk nok under nazistene, har produsent Kvammen tidligere uttalt til Dagbladet.

Til Høyesterett

Bakgrunnen for den såkalte hijab-saken var at Malika Bayan høsten 2015 gikk inn i Hodnes frisørsalg iført hijab. Ifølge tiltalen skal Hodne ha avvist Bayan da hun spurte hva det kostet å stripe håret, og sagt at hun ikke ville «ta på sånne som henne».

Hodne erkjente ikke straffskyld da rettssaken startet, og sa hun fikk angst og «helt hetta» da Bayan og en venninne kom inn i salongen med hijab.

I tingretten ble hun dømt for diskriminering på grunn av religion, og ilagt en bot på 10.000 kroner. I lagmannsretten ble boten redusert til 7.000 kroner. Lagmannsretten reduserte boten fordi retten «ikke helt kan se bort fra at den fornærmede oppsøkte salongen for å se hvordan tiltalte ville reagere». Hodne har anket saken til høyesterett.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media