Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Møtte Taliban: - Jeg stolte på at de ikke skulle kidnappe meg

Frilansjournalist Anders Sømme Hammer risikerte livet for å intervjue Taliban til dokumentarfilm.

 MØTTE TALIBAN:  Anders Sømme Hammer møtte Taliban-kommandanten Abdullah Mardan og seks andre talibanere i forbindelse med opptakene til dokumentaren «Talibanistan» Foto: Privat.
MØTTE TALIBAN: Anders Sømme Hammer møtte Taliban-kommandanten Abdullah Mardan og seks andre talibanere i forbindelse med opptakene til dokumentaren «Talibanistan» Foto: Privat. Vis mer

(Dagbladet): Midtøsten omtales som verdens farligste sted for journalister. I 2007 flyttet frilansjournalist Anders Sømme Hammer til Afghanistan og ble boende i flere år. Nå, ni år etter, har endelig turt å møte Taliban ansikt til ansikt. 

- Jeg har hatt mulighet til å møte Taliban tidligere, men stolte ikke på at de ikke ville kidnappe meg. Jeg har sagt nei til å møte dem før, men denne gangen hadde jeg folk jeg stoler på som har hjulpet meg med å knytte kontakter, sier Anders Sømme Hammer til Dagbladet.

Intervjuet flere parter Han har nylig vært to uker i den urolige Helmand-provinsen i Afghanistan. Taliban er i ferd med å ta over området.

Herfra har Hammer laget dokumentaren «Talibanistan», som har premierevisning på Fritt Ord i Oslo i kveld. I morgen sendes den på NRK Brennpunkt.

Hammer har gitt ut flere bøker og i 2014 ble han tildelt den store journalistprisen for sitt arbeid i krigs- og konfliktområder.

Hammer ønsker å skildre situasjonen på bakken i dagens Afghanistan. I den forbindelse har Hammer intervjuet flere parter i konflikten, også Taliban.

- Det er viktig å få deres syn på hva slags samfunn de vil ha, sier Hammer og fortsetter:

- Taliban er sterkere enn noen gang, siden den amerikanske invasjonen i 2001. De har greid å bygge seg opp og kontrollerer større områder enn noen gang siden 2001. Det er ingen tvil om at Taliban kommer til å påvirke framtida i Afghanistan i åra framover.

- All grunn til å føle uro Det blir nå sendt flere hundre afghanske soldater inn i Helmand-provinsen.

- I dette området har man all grunn til å føle uro. Det skjedde store angrep mens jeg var der, men akkurat da jeg skulle møte Taliban var jeg ikke redd. Det fleste som er blitt kidnappet av Taliban, trodde de var på vei til en intervjuavtale. Denne gangen stolte jeg på at det ikke ville skje med meg, sier Hammer.

Sterke føringer Hva handlet intervjuet med Taliban om?

- Hvilken styreform de ønsker, hvilken plass de mener kvinner skal ha i samfunnet, deres ansvar for drap på sivile, hvordan de har opplevd krigen, og psykiske problemer som følge av volden, sier han.

- Enten Taliban skulle inngå en fredsavtale, eller bare fortsette å krige og legge under seg større områder, er det ingen tvil om at de kommer til å legge sterke føringer for utviklingen i Afghanistan framover, legger han til.

Hammer mener dokumentaren er viktig, kanskje viktigere enn på lenge fordi konflikten i Afghanistan er svært aktuelt for Norge.

- Det er mange som kommer til Norge nå, som flykter derfra. Men problemet med konflikten er at den kommer i skyggen av Irak og Syria. Det er kjempealvorlig det som skjer i Afghanistan. Konflikten kommer garantert til å bli verre og det kommer til å få følge for Norge, både når det gjelder flyktninger og sikkerhet.

Fredsforhandlinger I januar møttes Afghanistan, Pakistan, Kina og USA for å legge til rette for fredsforhandlinger som kan få slutt på den 15 år lange krigen. Landene oppfordret samtidig Taliban til å delta i fredsprosessen.

De første formelle fredssamtalene med Taliban brøt sammen i fjor, etter at det ble kjent at gruppens leder, mulla Muhammad Omar, som godkjente samtalene, hadde vært død i to år.

Til tross for fredsforhandlingene har Taliban trappet opp angrepene i Afghanistan siden nyttår.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media