Motvillig oppsummert

LONDON (Dagbladet): Etter 15 år og 10 studioalbum med The Bad Seeds er rebellen Nick Cave død. Det er en selvkritisk artist som nå noe motstrebende oppsummerer karrieren med albumet «The Best Of Nick Cave & The Bad Seeds».

Å gi ut en samleplate var ikke hans idé. Faktisk mislikte Cave i utgangspunktet hele prosjektet.

- «Best of»-album antyder at artisten har gått tom, og det stemmer ikke, sier han og legger til:

- Ikke det at jeg har noe imot samleplater. Jeg har massevis hjemme. Dionne Warwick, Bee Gees, Creedence Clearwater, Burt Bacharach...

Slik mer enn antyder Cave hva han mener om det selskapet av artister han ufrivillig har havnet i, og forteller at han følte seg presset av plateselskapet. Derfor overlot han låtvalget til gitarist Mick Harvey.

Likevel er det en stolt Nick Cave som ser tilbake på The Bad Seeds historie.

- Når jeg hører på låtene nå, skjønner jeg at mye av det gamle er bra. Jeg hadde glemt hvilket fantastisk band The Bad Seeds egentlig er, sier han sjeldent ubeskjedent.

Mannen og mytene

For den svartkledde rockestjernen er ikke kjent for å skryte. Bak de mørke solbrillene skjuler det seg en sterkt selvkritisk og perfeksjonistisk sjel som aldri er helt fornøyd, og som alltid finner noe som kunne vært gjort bedre.

- Det eneste jeg hører på egne plater er alle feilene; derfor orket jeg ikke tanken på å skulle gå gjennom back-katalogen. Jeg hører aldri på The Bad Seeds. Jeg er sjelden fornøyd med det vi gjør, og når vi er ferdig med et album, er det eneste jeg tenker på å rette opp feilene til neste innspilling, sier Cave.

Nick Cave er en av rockens mest myteomspunne artister. Han er både lidenskapelig og svart i sjelen, og det er mange som har forsøkt å komme til bunns i ham.

- Jeg liker ikke at folk leser bøker om meg og innbiller seg at de forstår meg. Jeg liker ikke at det eksisterer biografier om meg i det hele tatt. Jeg skjønner ikke hvorfor folk skal snuse rundt i livet mitt, sukker han.

Rebell, rebell

Verden har forandret seg radikalt for Nick Cave siden The Bad Seeds ble til i ruinene av hans første band, Birthday Party. Men australieren viser ingen antydning til panikk over at ungdomstida er over.

- Før var vi rebeller, og jeg mener man skal være rebell når man er ung. Vi var kritiske, hissige og flekket tenner mot alt og alle. Men vi har blitt eldre, og underveis har vi også blitt voksne, sier han.
Og mens mange av hans kolleger gjør sitt ytterste for å skjule det uomtvistelige faktum at årene går, ser Nick Cave ut til å nyte tida. Det har blitt en del av stilen hans.

- Vi lager fortsatt musikk som passer for folk på vår egen alder. Jeg håper jeg aldri behøver å lage musikk som jeg tror de unge vil like. Å forsøke og være yngre enn man er, er det største kreative feilskjæret man kan gjøre. Det er direkte pinlig, sier Nick Cave.

- Jeg har ikke behov for å nå ut til unge folk, og er ikke interessert i å lage musikk for tenåringer. Det er opp til de unge bandene å speile sin egen generasjon.

- Men det er synd at de som er unge nå må ta til takke med band som Oasis og Blur. De er noen skikkelig drittband, sier Nick Cave med sitt sedvanlige skjelmske glis.

<B>NICK CAVE:</B> -Jeg spiller aldri mine egne plater, sier Nick Cave. Han har hørt sine gamle låter for første gang på 15 år og ble overrasket over hvor tøft the Bad Seeds låt.