DEBATT

Moxnes later som om vi har ubegrensa ressurser, og lover gull OG grønne skoger

Er det greit både ønske seg flere flyktninger til Oslo og samtidig kjefte på kommunen når den omplasserer enslige som bor i en treroms leilighet?

HVEM TAR REGNINGA?: - Rødts Bjørnar Moxnes hever seg over politikkens trivielle og nødvendige bud om å fordele knappe ressurser. Han later som om det fins ubegrensa ressurser å ta av. Men noen må til syvende og sist betale for kommunens boligkjøp, skriver artikkelforfatteren. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
HVEM TAR REGNINGA?: - Rødts Bjørnar Moxnes hever seg over politikkens trivielle og nødvendige bud om å fordele knappe ressurser. Han later som om det fins ubegrensa ressurser å ta av. Men noen må til syvende og sist betale for kommunens boligkjøp, skriver artikkelforfatteren. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I Dagsavisen kunne vi for en tid siden lese om ei 68 år gammel kvinne (Johanna Engen) som i 23 år har bodd i den samme leiligheten på Kampen, og som må flytte til en annen og mindre leilighet. Fordi Boligenheten i Oslo mener den 46 kvadratmeter tre roms store leiligheten er for stor for bare én person. Dette mener Rødt-leder, Bjørnar Moxnes, er «hjerterått og høl i hue». Mon det?

Slik beskriver Oslo kommune utfordringene: «For barn kan det å bo trangt gjøre det vanskelig å ta med venner hjem og å få plass og ro til skolearbeid. Trangboddhet har vist seg å være overrepresentert i familier med ikke-vestlig innvandrerbakgrunn, i familier der foreldrene er uten arbeid, i familier med mange barn og i familier med lav inntekt.»

Hvert tiende barn i Norge vokser opp i fattigdom. De aller fleste i Oslo. Dette sier Redd Barna om bakgrunnen til dem som vokser opp i fattigdom: «Barnefattigdommen rammer spesielt barn av foreldre med lav utdanning, foreldre uten fast jobb og foreldre med ikke-vestlig bakgrunn. Barn i store husholdninger, med enslig forsørger, i husholdninger som mottar sosialhjelp eller er velferdsstatsavhengige er også utsatt.»

Så vil kanskje Moxnes si at Oslo kommune må kjøpe flere leiligheter slik at både Engen og fattige familier kan få det slik de vil. Vel, Oslo kommune kjøper allerede leiligheter. Bare i fjor kjøpte kommunen leiligheter for nærmere 900 millioner kroner. Noe som er med på drive kommunens gjeld i været, fra rundt 20 milliarder i 2014 og anslått til nærmere 60 milliarder i 2020.

Ettersom Moxnes så sterkt mener Johanna Engen bør få beholde sin treroms leilighet, skulle en kanskje tro at han og hans parti mener innvandringa av mennesker som erfaringsmessig kommer til å få behov for kommunale leiligheter, burde begrenses. Men nei, når vi leser Oslo Rødts program er det det stikk motsatte som programfestes: «Oslo skal være byen med det store hjertet – da må vi ha plass til mange flere som flykter fra krig, nød og katastrofer.»

Er det noe vi vet, så er det at relativt mange flyktninger ikke kommer i arbeid, men forblir avhengig av offentlig støtte livet ut. Selv etter ti år i Norge er det bare halvparten som er i jobb. Hvilket kanskje ikke er så rart med tanke på at de ikke kommer som arbeidsinnvandrere, men nettopp som flyktninger, med den tunge bagasjen det kan innebære. Uansett er resultatet at de må ha hjelp fra kommunen for å finne seg et sted å bo. Og at kommunen må prioritere å gi treromsleiligheter til familier og ikke enslige. Fordi trangboddhet sementerer fattigdom.

Rødts Bjørnar Moxnes hever seg over politikkens trivielle og nødvendige bud om å fordele knappe ressurser. Han later som om det fins ubegrensa ressurser å ta av – og lover gull OG grønne skoger. Men noen må til syvende og sist betale for kommunens boligkjøp. Disse noen er først og fremst unge Oslo-boere. Først i etableringsfasen – fordi kommunens oppkjøp er med på å drive prisene opp. Deretter ved et eller annet tidspunkt i framtida når skatter og avgifter må heves for å betale kommunens gjeld.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer