Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Søppelskandalen i Oslo:

Moxnes' selektive fakta

Ett feiltrinn i en anbudskonkurranse er ingen grunn til å slutte med anbud.

KRITISK: Bjørnar Moxnes mener søppelskandalen viser at renovasjon på anbud er en dårlig idé. Foto: NTB Scanpix
KRITISK: Bjørnar Moxnes mener søppelskandalen viser at renovasjon på anbud er en dårlig idé. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Rødts leder Bjørnar Moxnes får fritt spillerom i Dagbladet 25. februar og 14. mars. Her kommer han med en rekke påstander som trenger nyansering. Han skriver: «Årsgebyret for husholdningsavfall i 2014 var høyest i kommuner der søppelhenting var satt ut til private bedrifter. Gebyret har økt mest i kommunene der den tjenesten har vært konkurranseutsatt» Venstresiden referer ofte til en rapport fra DeFacto fra 2015 for å underbygge sine politiske syn. Bare så synd de ikke leser eller kanskje ikke ønsker å dele det som skrives i denne rapporten.

ARTIKKELFORFATTER: James Stove Lauritzen. Foto: Privat
ARTIKKELFORFATTER: James Stove Lauritzen. Foto: Privat Vis mer

Det er tre grunner til at Oslo er dyrere enn Trondheim, som venstresiden liker å sammenligne med. Det kommer av at Oslo har et bedre og mer fremtidsrettet avfallshåndteringssystem. Fra DeFacto-rapporten: «Trondheim har nedbygget et renovasjonsfond, (altså subsidiert kostnadene med tapping av fond), utdaterte og billige lokaler og de utsorterer ikke matavfall». Så kan jeg legge til at ifølge Trondheims nettsider henter de avfall hver 14 dag, mens i Oslo er det hver uke. Som man skjønner kan man ikke uten videre bare sammenligne tallene. Det interessante er jo også at avgiften steg med 30 prosent i Trondheim i 2016, ikke så rart Moxnes foretrekker 2014-tall.

Renovasjon har vært konkurranseutsatt med vellykket resultat i mange kommuner i mange år. Ett feiltrinn i en anbudskonkurranse er ingen grunn til å slutte med anbud, man må bare sørge for at man gjør en bedre jobb neste gang. Et interessant eksempel er Sarpsborg kommune, som uttaler seg i lokalavisen 5.12.2016 om deres fornyete kontrakt med Norsk gjenvinning AS. «Vi er strålende fornøyd, og vi er veldig positive» det refereres både til de første elektriske søppelbilene i Norge samt en avtale som skal hindre sosial dumping.

Moxnes har funnet frem tall for å vise hvor mye penger fellesskapet ranes for. Men han bruker misvisende tall. For eksempel skriver han at Norsk Gjenvinning hadde et stort overskudd, men det selskapet opererer i det private markedet, det er Norsk Gjenvinning renovasjon AS som tilbyr tjenester til kommunene og det selskapet tjener svært lite, gjennomsnittlig driftsresultatmargin over 5 år er 1,9 prosent.

I hvilken grad renovasjonsnæringen bryter lover og regler bør vi få et bedre faktagrunnlag på før vi setter en hel næring i skammekroken. Renovasjonsselskapene gjør en meget viktig jobb for miljøet, resirkulering av farlig avfall, metall og industriavfall, hovedsakelig i det private markedet. De tar stor risiko og vi får håpe at de tjener gode penger slik at de kan sørge for å sikre godt vedlikeholdte biler, HMS, investeringer i miljøteknologi, betale skatt og utbytte til sine eiere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media