Mozart på horehus

Skandale-regissøren ryster Berlin med horer, dop, kjønnsorganer og sadistisk vold.

Sponsor DaimlerChrysler truer med å trekke støtten til Komischer Oper etter forrige ukes skandale-premiere på Mozarts «Seraglio».

- Jeg måtte dra da de prostituerte ble massakrert, sier DaimlerChrysler-talsmann Matthias Kleinert til avisa Bild.

De støtter operaen med 160 000 kroner i året, men ønsker ikke å bli forbundet med regissør Calixto Bieitos moderne tolkning av 1700-talls-operaen. I stedet for å utspille seg i et tyrkisk palass, er «Seraglio»-handlinga lagt til et horehus med tvangs-prostitusjon, narkomisbruk og vold.

- Framstillinga av sex og vold er helt uakseptabel, fastslår Kleinert.

Skandale-ropene har vært mange, men publikum strømmer til den originale oppsettinga, melder CNN. Berlins kultursjef Thomas Flierl sier at stykket viser et sant bilde av et sosialt fenomen. Komischer Opers kunstneriske leder forstår sponsorens fortvilelse:

- Det er legitimt for dem å trekke seg dersom de ikke kan identifisere seg med teateret, medgår Andreas Homoki.

Det er ikke første gang spanjolen Bieitos skaper rabalder med sine nytolkninger. I 2002 rystet han det engelske Verdi-publikummet med nakenhet og gjengvoldtekt. Året før var det Mozarts «Don Giovanni» som framprovoserte skjellsord etter sex i bilbaksetet og i en bar.

<B>GAMMEL SJARMØR: Slik ser en mer tradisjonell «Don Giovanni»-tolkning ut. Men så ropte heller ingen skandale da Mozart-klassikeren ble satt opp i Salzburg i 2002.