- mp3-filer låter pyton!

Pianist og plateselskapeier Bugge Wesseltoft slår et slag for musikknedlasting med hi-fi-kvalitet.

LYDHØRE: Jan Erik Kongshaug (tv), Mike Mainieri og Bugge Wesseltoft (th) i Rainbow Studios kontrollrom — et lydtempel omtalt med andakt av hi-fi-entusiaster over hele verden. Foto: Terje Mosnes
LYDHØRE: Jan Erik Kongshaug (tv), Mike Mainieri og Bugge Wesseltoft (th) i Rainbow Studios kontrollrom — et lydtempel omtalt med andakt av hi-fi-entusiaster over hele verden. Foto: Terje MosnesVis mer

|||Det er en helt spesiell konsert i sagnomsuste Rainbow Studio: Foran et lite, invitert publikum spiller Bugge Wesseltoft (piano), Bendik Hofseth (tenorsaksofon), Lars Danielsson (kontrabass), Audun Kleive (trommer) og Mike Mainieri (vibrafon) musikk fra Mainieris 2008-album, «Northern Lights».

I kontrollrommet vokter lydguru Jan Erik Kongshaug Rainbows state-of-the-art opptaksutstyr, og det hele blir også dokumentert på video.

Men musikken kommer ikke til å bli utgitt på cd.

Nedlasting
De som vil høre denne intimkonserten — og etter hvert flere liknende fra Rainbow - må laste den ned fra Bugges «virtuelle platesjappe» gubemusic.com der den allerede er lagt ut.

Nedlastingen koster noen kroner, men — og dette er selve kongstanken — til gjengjeld tilbys musikken i såkalt 24 bit/96 Khz-format.

Dette formatet gir atskillig høyere lydkvalitet enn en vanlig cd, og uendelig mye bedre lyd enn hva de komprimerte mp3-filene presterer.

mp3 for dårlig
—Gubemusic forsøker å være «spesialbutikken på hjørnet for god musikk». Den som forsvant en gang på slutten av ?90-tallet, omtrent da publikum begynte å legge om vanene for kjøp av musikk, sier Bugge Wesseltoft. Via nettstedet tilbyr han høykvalitetsnedlasting av så vel sine egne produksjoner som av en lang rekke andre artisters innspillinger for ulike plateselskaper.

—mp3-formatet er rett og slett for dårlig til musikk, sier han og peker på et paradoks:

—I dag tar vi opp musikk i 24 bit/96 Khz-formatet, som gir strålende lyd. Men fordi bransjen har vedtatt at cd-formatet skal være 16 bit/44 Khz, blir opptakene konvertert «ned» før de kommer på cd. Og mp3-formatet er altså enda dårligere enn cd-formatet. Det ble utviklet fordi mp3-filer tar mye mindre plass og kunne lastes ned fort, men i dag, med bredbånd og store harddisker, gjelder ikke disse begrensningene lenger.

—Slik at publikum blir snytt for den lydkvaliteten — 24bit/96Khz - som faktisk foreligger på opptaket?

—Ja, med mindre de har kjøpt helt spesielle plater og avspillingsutstyr.

—Hvorfor har ikke 24 bit/96Khz-nedlasting vært aktuelt før nå?

—Fordi lav bredbåndskapasitet gjorde høykvalitetsnedlasting til en langsom og tungvint sak inntil for et par år siden. Men i dag har vi båndbredder og linjekapasitet som gjør at nedlasting av 24bit/96Khz går greit. Og nye datamaskiner spiller stort sett alle formater.

—Betyr dette at 24bit/96Khz blir formatet for folk flest og ikke bare for lyd-nerder?

—Ungdom har jo nesten sluttet å kjøpe cd?er, de laster ned musikk, og jeg tror det finnes et stort publikum som virkelig er opptatt av god lyd og som er blitt oversett av den kommersielle musikkindustriens distribusjonssystem. For eksempel har Hi-Fi Klubben mer enn 100 000 medlemmer, folk som har kjøpt kostbare høyttalere og som selvsagt vil ha skikkelig lyd.

 Nå samarbeider Jan Erik (Kongshaug), Rainbow Studio, Hi-Fi Klubben og jeg om en serie intimkonserter, og vi er selvsagt kjempespent på responsen når vi legger dem ut for nedlasting i 24 bit/96Khz-formatet, forhåpentligvis etter hvert også sammen med «artwork» og informasjon av den typen som du finner på gamle plate- og cd-omslag.