Mp3 og hip hop ville ikke vært det samme uten disse

Slutt for Sony Walkman, fortsatt håp for Technics SL-1200.

PIONÉREN: Gradmaster Flash ga ut den første hip hop-singelen med scratching, «The Adventures of Grandmaster Flash on the Wheels of Steel», i 1981. Arbeidverktøyet, da som nå: To stk. Technics SL-1200. Her fra 2007, da Flash ble tatt inn i Rock'n' Roll Hall Of Fame. Foto: SCANPIX
PIONÉREN: Gradmaster Flash ga ut den første hip hop-singelen med scratching, «The Adventures of Grandmaster Flash on the Wheels of Steel», i 1981. Arbeidverktøyet, da som nå: To stk. Technics SL-1200. Her fra 2007, da Flash ble tatt inn i Rock'n' Roll Hall Of Fame. Foto: SCANPIXVis mer

Denne uka gikk en ikonisk musikkdings fra det sene 1970-tallet over i museumsgjenstandenes rekker. Sonys legenadriske Walkman, den bærbare kassettspilleren, er tatt ut av produksjon. Samtidig går det rykter om at Technics SL-1200, alle DJers favorittplatespiller, kan lide samme skjebne.

DET MEST OVERRASKENDE med at Sonys Walkman tas ut av produksjon, er kanskje at den faktisk er blitt produsert helt fram til nå. Det er jo unektelig en stund siden kassetten var i vinden, selv om mixtape-konseptet har vært seiglivet.

Betydningen av Walkman kan likevel knapt overvurderes. Sonys lille bærbare revolusjonerte musikkindustrien, ved å gjøre musikk personlig og mobil.

Uten Walkman, ingen iPod.

Siden produksjonsstarten i 1979 er det blitt solgt mer enn 2,2 milliarder av de mange ulike Walkman-modellene. Selv har jeg fortsatt en av de gule, mer eller mindre vanntette Sports-modellene - jeg tror det er en WM-75.

WALKMAN ble etter hvert en generisk betegnelse også på konkurrentenes etterlikninger. I det Omdahlske hjem førte det til en lei episode, da min far kom hjem fra London med en dyr og fin Sanyo-modell, og 18-åringens skuffelse over at det ikke var en ekte Walkman ikke lot seg skjule. Det gjorde heller ikke skuffelsen i fars ansikt. Jeg har hatt dårlig samvittighet siden.

DEN FØRSTE: Sonys TLP2 var historiens første personlige kassettspiller, og begynnelsen på en musikkrevolusjon. Foto: SCANPIX
DEN FØRSTE: Sonys TLP2 var historiens første personlige kassettspiller, og begynnelsen på en musikkrevolusjon. Foto: SCANPIX Vis mer

I dag er Walkman merkebetegnelse på Sony Ericssons musikkmobiler, og mp3-spillere fra Sony. Man kan trygt slå fast at merkenavnets gullalder er historie. Men ikke kast din gamle Walkman riktig ennå. Det er ikke utenkelig  at kassetten kommer tilbake, på samme måte som vinylen.

Oppdatert: Flere blogger og nettsteder har meldt at Technics stanser produksjonen av platespillerklassikeren SL-1200. Men lesere har gjort meg oppmerksom på at det trolig bare er snakk om den siste modellen, MK6, mens produksjonen av originalen, MK2, fortsetter. Det samme står å lese i Wikipedia-artikkelen om SL-1200. Her har nok både jeg og mine kilder gjort for dårlig research. Det er bare å beklage, samtidig som det må sies å være en god nyhet at gamleutgaven MK2 fortsatt ser ut til å være liv laga.

At Technics reduserer modellutvalget for selskapets ikoniske platespiller nettopp når vinylens renessanse når nye høyder, kan uansett kanskje fortone seg som noe av et paradoks.

SL-1200, i sine ulike inkarnasjoner fra MK1 til MK6 Gold (samt SL-1210-serien, i matt svart), har først og fremst vært et verktøy for DJs og andre platearbeidere. Dessuten går den aldri i stykker. Slikt blir det åpenbart bare begrenset salg av.

SL-1200 er en direktedrevet platespiller med byggekvalitet som en tanks. Selv har jeg i sin tid amatørsnurret plater på et par MK2, modellen som kom i 1979 og startet ballet for alvor. Det var omtrent på den tiden pionerer som Grandmaster Flash og Grand Wizard Theodore begynte å scratche for alvor.

Med sin stablile, tunge plattform (12,5 kilo) , robuste direktedrift, kjappe start og brems og pitchkontroll, har SL-1200 alltid vært DJens foretrukne arbeidsverktøy, og en av hip hop-kulturens mest ikoniske rekvisitter.

IKON: Technics SL-1210 MK5G, en senere utgave av verdens mest ikoniske platespiller. Foto: Technics
IKON: Technics SL-1210 MK5G, en senere utgave av verdens mest ikoniske platespiller. Foto: Technics Vis mer