Mr. Bean blir tegnefilm

CANNES (Dagbladet): Mikke Mus og Snurre Sprett kan bare gjemme seg, for nå får de konkurranse. 13 timer tegnefilm med elleville Mr. Bean er klar for tv-skjermer over hele verden. - Jeg er blitt ganske glad i fyren, sier Rowan Atkinson i et eksklusivt intervju med Dagbladet.

Han stiller i grå dress, hvit skjorte og med et av verdens meste komiske og velkjente ansikter. Rowan Atkinson (46) er i Cannes på tv-messa MIPCOM for å markedsføre sin nye tegnefilmserie, 26 halvtimes episoder med den pussige figuren han har levd med i 22 år.

Mellom ti og tolv millioner pund, eller nærmere 150 millioner kroner, kostet tegnsefilmserien, som det tok over ett år å produsere. Atkinson trodde det skulle bli en liten «feriejobb».

- Det var minst like mye jobb som å lage tv-serien, sier Atkinson, som spilte inn hver enkelt scene på video for at tegnerne skulle fange hans mimikk og kroppsspråk.

- Var det vanskelig å overføre Mr. Bean fra tv-mediet til tegneseriefigur?

- Nei, tvert om. Mr. Bean er i utgangspunktet en veldig tegnserieaktig figur.

- Måtte du noen gang slå i bordet fordi det var ting du ikke kunne godta?

- Nei, men de vi hadde en del diskusjoner om hvor slem Mr. Bean kunne være i forhold til dyr. Mitt syn vant igjennom, og nå blir ingen dyr drept i serien, sier den britiske komikeren.

Sjølopplevd

Om Mr. Beans tilblivelse, sier Atkinson:

- Det begynte like etter at jeg gikk ut av Oxford i 1979. Richard Curtis og jeg skulle sette opp et «oneman show». Utgangspunktet var en sjølopplevd episode, om en fyr som hadde problemer med å holde seg våken under en gudstjeneste. Det kan jo skje alle|... Vi lagde en sketsj av det til en liten forestilling, og dermed var det gjort. Klærne jeg hadde på meg den gangen, tweedjakke, brune bukser og hvit skjorte ble «Mr Bean-uniformen» forklarer Atkinson.

Det skulle gå ti år før Atkinson og Curtis gjenopplivet «Mr. Bean», og i mellomtida hadde Atkinson skaffet seg stjernestatus i «Not The Nine O'Clock News» («Ikke akkurat Dagsrevyen») med studiekompisene Mel Smith og Griff Rhys Jones, og i serien «Svarte orm».

- Vi begynte i det små og spilte inn noen sketsjer på video med tanke på tv-visning. Richard Curtis og jeg tenkte ut et lite univers til Bean og fant et navn til ham. Jeg har fortsatt stor tro på gutten, og elsker hele typen. Hans totale egoisme og selvopptatthet sjarmerer meg. Og likevel er han på bunnen en godhjertet fyr. Se bare hvor god han er mot teddybjørnen sin, sier Atkinson, under øyenbryn så bustete at bare Gallagher-brødrene i Oasis kan oppvise maken.

- Bean er et barn i en voksen kropp. Kanskje er det derfor serien har slått an blant barn også. I Storbritannia er serien blitt en familiesuksess i beste sendetid, fastslår Atkinson.

I mer enn 150 land kjenner man «Mr. Bean», og han har fått tv- og underholdningspriser i alle verdensdeler. Tv-serien og spillefilmen «Bean» har gjort Rowan Atkinson styrtrik. Nærmere 800 millioner kroner skal han være god for, i følge oversikten over Englands mest velstående underholdningsartister.

Fartsgal prinsevenn

Atkinsons store lidenskap er raske biler, og i garasjen står blant annet en MacLaren F1 som koster åtte millioner i England _ og trolig det dobbelte i Norge.

- Men «Mr. Bean» kjører bare en gul Mini, både i tv-serien og i en den nye tegnefilmen. Nå er jo Minien blitt trendy igjen. Det var den ikke da vi begynte å bruke den i 1989. Da framkalte den fliret hos folk, erindrer Atkinson, som kanskje skal ha litt av æren for den vesle boksens renessanse.

- Kommer vi til å kjenne igjen sketsjene fra tv-serien i den nye serien med tegnefilmer?

- Nei, der er det bare nye historier. Bilen er med, og teddybjørnen, som har fått en enda mer framtredende og bisarr rolle i hans liv. Men ellers er alt nytt.

- Var det du som hadde ideen til å lage tegnefilm?

- Det husker jeg faktisk ikke, for Richard og jeg hadde snakket om det lenge. Vi var tidlig klar over tegnefilmpotensialet som lå i Mr. Bean.

Britiske ITV, som har vært med på å finansiere serien gjennom det britiske tv-fondet, er foreløpig eneste tv-kanal som har kjøpt visningsrettigheter.

- Men vi begynner salget først i dag, tirsdag. Forhåndsinteressen har vært helt vill, slutter Rowan Atkinson.

GJENKJENNELIG: - Vi ba om fem -seks forslag på tegnefilmvarianten av Mr. Bean, og falt umiddelbart for den ene som ble valgt - med stort hode og litt gulrotformet kropp, sier Rowan Atkinson.