Mr. Bean i stort format

Kjent og kjær figur på halsbrekkende utflukt gjennom Frankrike.

FILM: Mr. Bean er tilbake på kinolerretet, 10 år etter den kommersielle suksessen «Bean - den store katastrofefilmen».


Den gang havnet det vandrende katastrofeområdet i Los Angeles. Nå er det Cannes på den franske riviera som er reisemålet.

Jacques Tatis «M. Hulot» er nok forbildet for disse ulykksalige reiseskildringene, og det er heller ikke til å unnslå at Mr. Bean-skikkelsen, i all sin ordløse, fysiske slapstickhumor, har hentet inspirasjon fra eldre komikerkilder som Buster Keaton og Harold Lloyd. Men Mr. Bean har fått sin egen tilhengerskare, ikke minst takket være TV-formatet.


På film kan det bli noen longører, litt for langt mellom drammene. Men når Rowan Atkinson treffer, som han gjør flere ganger i denne filmen, er han glitrende.

Her er blant annet en scene, der han mimer til en operaarie sammen med en liten gutt, som er til å falle på golvet av.

Mr. Bean har vunnet et kirkelotteri der førsteprisen er en togtur til Cannes. Allerede i Paris havner han på La Defense i stedet for på Gare Lyon, men tar seg fram til stasjonen ved hjelp av kompass. Der setter han til livs en typisk fransk skalldyrtallerken med rå østers, sjøkreps og liknende Mr. Bean-fremmed føde. Videre forviklinger - tapte billetter, lommebok osv. - gjør at han må komme seg til Cannes uten tog, men med en russisk guttunge (Max Baldry), samt et videokamera og etter hvert en etterlysning for kidnapping.


Filmen har flere referanser til Cannes-festivalen og filmindustrien, deriblant en morsom parodi på en selvtilfreds auteur-regissør, spilt av Willem Dafoe.

Men Mr. Bean, med sitt karakteristiske kroppsspråk og klønete tilnærming til det meste, vil garantert være en suksess for et yngre og ikke nødvendigvis filmkyndig publikum.