Mr. «Big Brother»

TVNorge-direktør Pål Trælvik (42) vil ikke ha utro ektepar på tv, men gjerne mer «Big Brother». Tobarnspappaen gamblet og fikk suksess med tv-programmet ingen andre ville røre.

- «Big Brother» er skitt, søppel, lavmål og spekulativt, mener kritikerne?

- Det samme sa man om The Beatles også, uten at jeg egentlig vil sammenlikne «Big Brother» og The Beatles. Seerne skal liksom være idioter, jeg er selvsagt uenig. Du kan lure seerne noen få ganger, men ikke hver dag i tre uker. Vi har fortsatt 500000 seere hver dag, sier Pål Trælvik.

Pubertetsopprør

Programmet til 41 millioner kroner går foreløpig med overskudd. Det er tvingende nødvendig i underskuddsbutikken TVNorge. Fiasko for «Big Brother» ville gitt avskjed for BI-utdannede Trælvik.

- Jeg var forberedt på kritikken. Nå lurer jeg på hvorfor ingen spør hvorfor så mange ser på hver dag, uke etter uke?

- Hvorfor?

- I hvert fall ikke fordi det skrives så mye om det i avisene. Dette er helt klart et slags tv-seernes pubertetsopprør. De er lei av programmer der folk ikke får fullføre en setning. Dessuten har vi ikke fylt et hus med drittsekker. Det ville ikke blitt god TV.

- Og nå fortsetter tv-utviklingen med å la gifte par være utro på TV?

- Nei! Jeg tror ikke programmet «Temptation Island» passer i Norge. I USA er det bare kjærestepar som deltar, ikke samboere eller gifte. I Norge spiller det å være par en annen rolle. Man er par, får barn sammen, og har et livslangt samliv sammen. Derfor er utroskap i et parforhold helt annerledes i Norge enn i USA. Programmet ville sikkert fått mange seere. Men jeg takker nei. Sjansen for at vi satser på mer «Big Brother» er 50/50.

Utfor bakke

- Da TVNorge var «barte-tv» med Hammelow-Berg og Hallvard Flatland på skjermen, gikk butikken med overskudd. Nå går det svært dårlig. Hva gikk galt?

- TVNorge var litt syk, og måtte kureres. Men den daværende ledelsen (Jan Steinmann, red. anm.) ga pasientene hele pilleglasset på en gang. Han ville kurere forkjølelse med strålebehandling. De eldre seerne forsvant, og de unge som skulle komme, kom ikke.

- Og så fullførte du tabben ved å kaste ut Rolv Wesenlund?

- Nei, det var i høy grad en misforståelse. Den ble oppklart over en lunsj. Man skal ikke ta avskjed med programlederne sine på en uverdig måte, sier Trælvik.

Avtale i retten

Trælvik ble TV-direktør etter å ha vært sjef for et reklamebyrå i fem år. Da var det på tide med et jobbskifte.

- Nå har du vært her i fire. Da er vel folk kvitt deg neste år?

- Nei. Jeg trives utrolig godt i TVNorge, sier Trælvik, som i tillegg til 1,6 mill i årslønn har fått 600000 i årlig bonus. Da han ble ansatt, fikk han dessuten en såkalt opsjonsavtale, som skulle gitt ham en engangsutbetaling på 21,5 millioner kroner hvis alt gikk etter oppskriften. Avtalen er fortsatt verd 10 millioner kroner. Men TV2, som eier halve TVNorge, vil ha gjort avtalen ugyldig. Saken kan havne i retten.