Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

mr gay

Jon Reidar Øyan (22) er helseministerens verste mareritt: han røyker, drikker og praktiserer homsesex. Nå er han valgt til leder for homsene i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- DA DE SPURTE

om jeg ville søke på ledervervet tenkte jeg «oi, er de i så big shit», flirer Jon Reidar Øyan.

Bondesønnen fra Snillfjord, som av prinsipielle årsaker ikke ville bli medlem av Landsforeningen for frigjøring av lesbiske og homofile (LLH), dro en Ellen Horn og meldte seg inn i organisasjonen to timer før ledervalget i Oslogruppa.

- Jeg syntes de hadde feil fokus. Jeg synes det blir galt å prioritere homofiles rett til adopsjon når det fortsatt er sånn at en av fire homofile prøver å ta livet av seg i ung alder.

- SOM LEDER VIL JEG

fokusere på det sosiale aspektet. Det er kanskje greit å være homofil i Oslo, men det er ikke like lett i alle kroker av landet vårt, sier han.

- Jeg er lei av alle homofile og lesbiske som går ut i media og syter og klager, det er vi ikke tjent med på lang sikt. Vi må fortelle de gode historiene, også. Nå tror jeg man gjør det til et større problem å være homofil enn det det er for de fleste. Da blir terskelen mye høyere før man kommer ut. Og så må vi få fram mangfoldet. Vi må vise at vi ikke bare er dragartister og lærhomser, at vi er helt vanlige folk. Det er utrolig mange skjulte fordommer rundt omkring. Bare ta et parti som KrF. KrF burde være en interesseorganisasjon og ikke et politisk parti. Vi i LLH skal helbrede kristenfascistene. Det er en spøk fra vår side, men det er det samme som noen av de folka der prøver å gjøre med oss. Målet deres er å få folk til å gå inn i en psykose og undertrykke seg selv.

Jon Reidar er i slaget nå. Hør bare:

- Jeg er Dagfinn Høybråtens mareritt. Jeg praktiserer homsesex, jeg drikker bøtter og spann med cola og caffe mocca, og jeg røyker.

I TREDJE KLASSE

på videregående mannet Jon Reidar seg opp til å fortelle den testosteronpakka idrettslinjeklasseklassen sin at han var homo. Tre uker seinere kjørte han scooteren sin hjem til mamma og pappa i Snillfjord og gjorde det samme, denne gang i brevs form. Han la seks tettskrevne sider på kjøkkenbordet om morgenen og kjørte til skolen med mobiltelefonen i lomma og vondt i magen.

- Nederst på brevet skreiv jeg: Hvis dere vil ha kontakt med meg, så kan dere ringe.

Ti minutter ut i andre time ringte telefonen.

- Det var muttern. «Reidar, hvordan har du det?» sa hun og begynte å tute.

Da begynte jeg å grine. Snakka med pappa også, han ba om unnskyldning hvis han hadde sagt noe i oppveksten min som hadde såra meg. De tok det veldig fint.

Enda bedre gikk det på klassetur til London to måneder etterpå. Avtalen var at de måtte dra ut tre og tre, men Jon Reidar fikk spesialavtale med læreren. Han dro rett på Astoria og liveshow med Donna Summer, homsedronninga.

- Jeg sto der,18 år gammel, og bare gliste. Dansegulvet var stint av gutter i bar overkropp. «Oi, denne verdenen kan jeg like» tenkte jeg.

JON REIDAR ER VILLIG

til å strekke seg langt for å få oppmerksomhet rundt homsesaken. Derfor stilte han opp i fløffy badebukse foran mamma og pappa og 1000 andre mennesker i Sirkusteltet under årets Skeive Dager i Oslo. Han klarte seg greit gjennom Jeopardy-spørrerunden: «Hva er Ellen Horn?», lek med ball til musikk, dans med drag queen og forrykende Matrix-show med lang sort frakk.

- Jeg så ut som en gal yppersteprest, forteller han.

Selvfølgelig ble han Mr Gay Norway 2003 , pluss årets folkefavoritt. Med 28 prosent av stemmene.

- Etter seieren dro jeg ut på homsebar med mamma, pappa, søsteren og kjæresten min og feira. Morsomt å se pappa danse med kompisene mine. Han slappa av etter et par tequila.

I dag har LLH 800 medlemmer. Jon Reidar vil verve flere, men ikke til evig tid.

- Min jobb er å gjøre meg selv overflødig. Hvis vi klarer å komme så langt at vi ikke trenger en Landsforening for frigjøring av lesbiske og homofile, så er ingenting bedre enn det, sier Jon Reidar.

Les mer på nettsidene llh.no

<B>MR GAY NORWAY: - Jeg synes det blir galt å prioritere homofiles rett til adopsjon når det fortsatt er sånn at en av fire homofile prøver å ta livet av seg i ung alder, sier Jon <P>Reidar Øyan, leder for Landsforeningen for frigjøring av lesbiske og homofile i Oslo.