Mr. Happy

Mannen har et helt utrolig stemmerepertoar. De fleste husker vel den bekymringsløse låta «Don\'t Worry, Be Happy». Bobby McFerrin er et flermannsorkester i seg selv.

Han har vært og er fremdeles en av de mest originale sangerne i musikkens verden, både innen jazz og pop. Det har til nå gitt ham 10 Grammy-priser. Bobby McFerrin er en...ehh, musikkens Wirkola - han bruker stemmen sin på en måte som få kan gjøre etter ham.

McFerrin hopper nemlig oktaver, går fra falsett til bass i ett åndedrag og lager musikalske lyder på innpust. Én mann står på scenen, likevel høres det ut som to eller tre usynlige sangere er med i baklomma.

Musikalsk familie

Han er født i New York, sønn av to klassike sangere, og begynte musikk-studiene som 6-åring. Som ung mann studerte han piano og opptrådte med flere cover-band, cabareter og dansegrupper. Først i 1977, 27 år gammel, debuterte han som sanger i gruppa Astral Projection.

Men det var da han flyttet fra New Orleans til San Francisco at stemmen skulle få en annen låt. Da møtte han nemlig den ikke ukjente komikeren Bill Crosby, som ordnet en opptreden for McFerrin på Hollywood Bowl under Playboy Jazz Festival i 1980.

Fra da av gikk det oppover. Etter å ha sunget på Kool Jazz Festival året etter, fikk han platekontrakt med Elektra, og året etter det kom det selv-titulerte debutalbumet.

Jazzhistorisk

I 1984 kom han med et historisk Jazzalbum - i alle fall på et såpass stort plateselskap som Elektra. Live-albumet var fra McFerrins soloturné i Tyskland, hvor han sto alene på scenen uten orkester og oppbackingsvokal.

«The Voice» var det første vokale soloalbumet uten akkompagnement eller overdubbing av stemmer i studio. Bobby McFerrins stemme var i stand til å bære hele plata, og han ble en pioner innen a capella-sjangeren.

Stemmesuksess

Året etter gikk han over til de store jazzgutta i plateselskapet Blue Note. Albumet «Spontaneous Inventions» hadde bidrag fra så vel jazzlegende Herbie Hancock som komiker Robin Williams.

Bobby McFerrin oppnådde publikumsoppmerksomhet med vignetten til Cosby-Show og flere reklamer på 80-tallet. Blant annet for Levi\'s. Og i 1988 fikk han internasjonal berømmelse med låta og videoen «Don\'t Worry, Be Happy».

Men mannen oppnådde ikke bare berømmelse innen jazzen og popen. I 1992 slo han seg sammen med cellisten Yo-Yo Ma, og deres album «Hush», lå på klassiske hitlister i over to år. Han har også laget tittelmusikken til filmen «Round Midnight» av Bertrand Tavernier, som innhøstet Grammy-pris.

Siden den gang har Bobby McFerrin gitt ut flere album i alle disse sjangrene, med jazzpianisten Chick Corea, med Saint Paul Kammerorkester, med jazzfusion-gruppa Yellowjackets og som a capella popete soloartist.

Han har også skaffet seg et navn som dirigent, og har ledet store orkestere som New York Filharmoniske orkester, Chicago Symfoniske orkester og London Filharmoniske orkester.

En allsidig mann med en allsidig stemme. I dag spiller han på Oslo Konserthus, på åpningsdagen av Oslo Jazzfestival. Med seg har han sin egen trio som består av Gil Goldstein på piano, Richard Bona på Bass og Omar Hakim på Trommer.

Les mer om sangeren på hjemmesiden til Bobby McFerrin eller på sinene til Oslo Jazzfestival. Les programmet til festivalen på Manual.