Mr. Miyagi er død

Karate kids trener, skuespiller Pat Morita, ble 73 år.

(Dagbladet.no): Skuespiller Noriyuki «Pat» Morita, best kjent som Mr. Miyagi i filmene om «Karate kid» (og forsåvidt «Karate girl»), er død.

Den 73 år gamle skuespilleren sovnet inn i sitt hjem i Las Vegas i går etter et liv foran kameraet i nesten 200 filmer og TV-serier.

Morita hadde roller i kjente filmer og serier som M*A*S*H, The Cosby Show, Baywatch, Columbo, Battle of Midway, Spy Hard, og mange, mange fler.

Men mest kjent ble han for rollen som den tørrvittige karatementoren Mr. Miyagi i Karate Kid-filmene - fire i alt. Denne rollen ga ham til og med en Oscar-nominasjon i 1984.

Morita ble født i Nord-California 28. juni 1932. Foreldrene hadde innvandret fra Japan og livnærte seg av å jobbe på fruktplantasjer.

Som barn tilbrakte han flere år på sykehus med tuberkolose i ryggmargen.

Under Den andre verdenskrig var familien blant de fleste japansk-amerikanerne som måtte i interneringsleir på grunn sin etnisitet.

- Den ene dagen var jeg invalid, den neste var jeg samfunnsfiende nummer en og ble eskortert til interneringsleiren av bevæpnede FBI-agenter, sa Morita under et intervju med nyhetsbyrået AP i 1989.

Etter krigen prøvde han å redde familieøkonomien ved å drive en restaurant i Sacramento. Der hadde han sin debut som komiker for å more gjestene.

Men fordi markedet for japanskættede komikere ikke var lovende i USA den gangen, fikk han fast jobb i databransjens svært tidlige fase for firmaet Aerojet General.

Men som 30-åring kunne han slutte jobben og leve fulltid som artist. I starten som komiker, og deretter stadig flere roller på lerretet og i TV-serier.

- Takket være at det var i Amerika kunne jeg komme meg unna med typen komikk jeg bedrev. Hadde jeg prøvd på dette i Japan før krigen, hadde jeg blitt ført bort i lenker og jern, har Morita sagt i et tidligere intervju.

Morita etterlater seg kona Evelyn og tre døtre fra tidligere ekteskap.

28. juni 1932 - 24. november 2005: Skuespilleren Pat «Mr. Miyagi» Morita ble 73 år gammel.
KOMIKER: Stempelet som tørrvittig og vis karatementor ble hengende med Morita helt til det siste, selv om han i virkeligheten var komiker.
ENORM ROLLELISTE: Morita har spilt i nærmere 200 filmer og TV-serier, men er best husket som Mr. Miyagi i Karate Kid-filmene. Her i utfoldelse med Ralph Macchio under inspillingen av Karate Kid II på Hawaii.