Mr. NRK er død

Erik Diesen døde i går. NRK-nestoren, sirkusentusiasten, reisefantasten og samleren ble 77 år. Han var midtveis i et tv-program om magi, og holdt på med en bok om sitt liv i NRK da han døde.

Den populære og joviale underholdningsmannen, som blir betraktet som en av bærebjelkene i NRK, døde mandag morgen av kreft. Han sovnet stille inn i sitt hjem på Tåsen i Oslo med familien ved sin side. Erik Diesen fikk kreftdiagnosen ved sankthanstider.

Utrolig idérik

- Dette kom brått på meg. Jeg kan ikke tro det. Vi snakket sammen på forsommeren; om gamle dager, NRK og de dårlige beina våre. Dette er et stort tap, sier livslang kollega og venn, Rolf Kirkvaag.

Kirkvaag beskriver Erik Diesen som utrolig idérik, og at han også var en drivkraft uten sidestykke.

- Vi var et radarpar. Han drev oss ut i hasardiøse opplegg, men det gikk alltid bra. Med hans død er flere vegger i mitt forhold til NRK borte. Det får meg til å tenke på at jeg selv er på oppløpssiden, sier Kirkvaag (79).

Historiene om ham er mange: Da spørreprogrammet «Trekampen» ble sendt direkte i Norge, Sverige og Danmark på 60-tallet, husket ikke Diesen koden til safen, der svarene lå. I beste Olsenbande-stil rekvirerte han en av de mest garvede skapåpnerne fra Botsen, som ankom NRK med politieskorte og åpnet safen.

Fikk kjeft

Erik Tangevald Diesen begynte i NRK som 17-åring. Siden hans far var programsjef, fikk han ikke fast ansettelse. For mer enn 50 år siden fikk han kjeft av lyttere for «Ungdommens radiomagasin», fordi det spilte støyende musikk og var moderne.

Han ble ansatt som NRKs første tv-underholdningssjef i 1959, en stilling han hadde i 19 år. Han var tidlig ute med reiselivsprogrammer, og introduserte i 1981 sine «Billedbrev».

Han samlet Norge, først rundt radioapparatene, seinere foran tv-en med bl.a. «Slagerparaden». Hans innsats for Norvisjonen ga ham tilnavnet Mr. Television. Han sto bak NRKs første tv-pris i Montreux - «Chaplin-prisen» - for «That's Entertainment» midt på 60-tallet.

Erik Diesen var også skuespiller, tekstforfatter - og Jens Book-Jensens høyre hånd på 50-tallet.

- Han tok teatrets estetikk inn i radio og tv. Det er to mennesker jeg skylder hele mitt liv: Tormod Skagestad og Erik Diesen. Erik fikk meg inn i NRK som kapellmester og arrangør, sier Egil Monn-Iversen.

Underholdningssjef Tordis Aavatsmark i NRK beskriver ham som en stor programskaper. Andreas Diesen (som ikke er i slekt med Erik Diesen) sier at hans dødsfall preger hele NRKs underholdningsavdeling.

- Det er som en vegg på Marienlyst har ramlet ut.

Erik Diesen var lidenskapelig opptatt av magi, klovneri, tryllekunstnerier, sirkus og sitt eget toalettmuseum i Gamle Hellesund.

Han etterlater seg kona Anne Torjusson Diesen og fire barn.

DØD I GÅR: I NRK sørger man over Erik Diesens bortgang.