Mr. Oscar i Oslo med «Mr. Ripley»

For sin forrige film fikk han tolv nominasjoner og ni Oscar-priser. Nå er Anthony Minghella i Oslo med «Den talentfulle Mr. Ripley» - og fem nye nominasjoner.

- Jeg driver med film for å lære, sier Minghella, som har vært underveis med den nye filmen siden den var ferdig den 10. desember, om vi ser bort fra fem dagers juleferie.

«Den talentfulle Mr. Ripley» er en velsmidd, men sterkt ubehagelig thriller, der hovedpersonen etter hvert begår grufulle ting. Fullstendig annerledes, altså, enn hans forrige - den innsmigrende kjærlighetshistorien «Den engelske pasienten».

- Om de er så annerledes skal jeg ikke ha sagt noe om. Men den ene handler om kjærlighetens legende kraft, den andre om kjærlighetens ødeleggende kraft. Begge fenomener er jo strengt tatt like gyldige.

Identitetstyv

Mr. Ripley, spilt av Matt Damon, er en i utgangspunktet kjekk ung amerikansk gutt som låner en Harvard-jakke til en spillejobb for New York-noblessen på tidlig trettitall, og dermed starter en tilværelse der det å stjele andre menneskers identitet blir en slags eksistensberettigelse.

- Egentlig er det altså en kjærlighetsfilm. Han jager kjærligheten, men siden han ikke vet hva kjærlighet er, ender det med forferdelse, sier Minghella, som innrømmer at han har fått en del sure reaksjoner fra kritikere og andre.

«Bryter kontrakten»

- Folk er ikke vant til at man bryter kontrakten med tilskueren. De ønsker ikke at det skal være noen tvil om hvem som er helten og hvem som er skurken. I denne filmen er det nettopp poenget: «Who's the bad guy?»

Hans neste film blir «Cold Mountain», etter bestselgerromanen fra den amerikanske borgerkrigen. En skikkelig storfilm som Anthony Minghella både gruer og gleder seg til å lage.