- Märtha er verdt fem mill.

Prinsesse Märtha Louise (30) skal lage seks programmer på TV2 om sin store lidenskap; hester. - Märthas tv-programmer vil ha en samlet reklameverdi på rundt fem millioner kroner, sier sjef Helge Onsum i mediebyrået Carat.

Eventyrprinsesse Märtha Louise blir nå programleder også på TV2. Märtha skal lage en ny programserie for TV2 om forholdet mellom mennesket og hesten. Opptakene til serien skal starte i høst, og vil bli vist tidligst i begynnelsen av 2004.

Stageway, som representerer Prinsessens kommersielle interesser og hennes selskap

Prinsesse Märtha Louise Kulturformidling, skriver i en pressemelding at TV2 har sikret seg visningsrett til serien, som nå er i tidlig planleggingsstadium. Det vil si at Märtha eller produksjonsselskapet Bio-Vision i Oslo ennå ikke har signert kontrakt med TV2.

Helge Onsum, som er sjef i landets største mediebyrå Carat, sier at Märtha er gull verd for TV2.

- Märthas programmer vil øke reklameverdien ganske betraktelig for TV2. Hvis hennes program ses av rundt 500000 seere, vil de seks tv-programmene ha en samlet reklameverdi på rundt fem millioner kroner, sier Onsum.

Onsum mener Märtha når en ganske bred og unik målgruppe: Både de som er interessert i Märtha og kongehuset generelt, samt ungjentene som er glad i hester.

- Det er en spennende og todelt målgruppe som hun når. Det vil være jenter fra 10 år til midten av 20-åra, samt damer fra 35 år til 70 år, sier Onsum.

Filmer i utlandet

Märtha samarbeider med daglig leder og biolog Per Magne Jensen i Bio-Vision, som er ettertraktet naturfotograf med flere fotooppdrag bak seg for internasjonale selskaper som Discovery Channel og Survival. Han står også bak TV2-programmet «Globus 2».

Se og Hør spekulerer i at prinsessen skal gjøre filmopptak i en landsby utenfor Bombay i India, som har fått penger fra norsk travsport og gitt mange fattige mennesker et nytt liv. Ukebladet skriver også at prinsessen skal gjøre opptak i Storbritannia, USA og Spania, og at hun skal ha gjort avtale om å lage innslag om sine hesteinteresserte britiske kongelige slektninger.

Verken prinsessen, TV2 eller produksjonsselskapet ønsker å gi ytterligere kommentarer ut over pressemeldingen.

Prinsessen skal fortsatt samarbeide med konkurrenten NRK om nye eventyr- og barneprogrammer. I jul skal hun lese nye eventyr på statskanalen. I tillegg skal hun til høsten gå i gang med et nytt programkonsept for barne- og ungdomsavdelingen i NRK.

- Vi skal lage noe med henne til høsten, men det er ikke ferdig utviklet ennå, sier programsjef Kalle Fürst i NRKs barne- og ungdomsavdeling.

Leder Olav Njaastad i Norsk Journalistlag ønsker Märtha som NJ-medlem.

- Hvis hun ønsker å jobbe journalistisk med tv-produksjon, så ønsker vi selvfølgelig ivareta hennes interesser, sier Njaastad i NJ.

- Felleseie

Journalistenes klubbleder Sigmund Raanes i NRK, som nylig kritiserte ledelsen sin fordi Otto Jespersen blir å se både på NRK og TV2 i høst, sier at saken er annerledes når det gjelder Märtha.

- Folk er aldri i tvil om at Märtha er prinsessen. Hun blir oppfattet som felleseie, uavhengig av hvilken kanal hun stiller opp for, sier Raanes.

Raanes sier at det likevel kan bli et problem for kanal-identiteten til NRK hvis Märtha gjentatte ganger blir engasjert som programleder både på NRK og TV2.

- Hvis folk etter tre år begynner å glemme at hun er en prinsesse, og at hun bare er programleder på ulike kanaler, så begynner det å nærme seg de synspunkter jeg har på OJ.

- Et trekkplaster

Leder Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund sier at det er helt uproblematisk at prinsessen tar oppdrag for tv-selskaper.

- Märtha er fratatt apanasjen, og til og med retusjert bort fra bilder på Slottet, og hun har giftet seg med en fyr fra Moss. Da har hun i virkeligheten like stor rett som andre til å lage programmer for TV2. Det er ingen tvil om at hennes prinsessetittel og kjendisrolle vil gjøre henne til et stort trekkplaster, sier Kokkvold.

NY DRØMMEJOBB: Prinsesse Märtha Louise skal til høsten lage seks hesteprogrammer på TV2, som etter planen skal sendes i løpet av 2004. Märtha er samtidig dobbelt aktuell hos konkurrenten NRK.