Märtha Louise: - Jeg ble utsatt for biljakt

Prinsessen forteller om sitt forhold til pressen på 2000-tallet.

BOKAKTUELLE: Prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng presenteer sin nye bok "Stemmen og Støyen" Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BOKAKTUELLE: Prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng presenteer sin nye bok "Stemmen og Støyen" Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

(Dagbladet): I dag slapp Prinsesse Martha Louise og Elisabeth Nordeng boka «Stemmen eller støyen - Om å være tro mot seg selv», en samling tekster fra engleskole-partnernes spalte i VG Helg.

Biljakter og overvåkning I boka diskuterer Märtha og Nordeng deres, og spesielt Märthas, forhold til pressen og skriver blant annet om å skulle gå inn i VG-huset:

«Det er ingen hemmelighet at Märtha er redd for pressen (...). Ubehagelige minner om pressefolk som hopper ut av busker på de mest overraskende steder, om biljakter, forfølging, overvåkning av venner og henne selv vellet opp i Märtha der vi sto utenfor avishuset.»

Dagbladet møter Märtha og Nordeng i lokalene til forlaget Press.

- Du nevner at du har vært for biljakter. I Norge?

- Ja.

- Av oss?

- Det husker jeg ikke, men jeg tror dere også var med på det, ja. Og Se&Hør og VG. Det var flere.

- I hvilken forbindelse var det?

- Det var da jeg traff Ari.

- Hvordan opplevdes det?

- Nei, det er jo ikke gøy å ha biler som kjører foran deg, bak deg og rundt omkring deg. Det er traffikalt ikke en bra situasjon.

- Var du redd?

- Nei. Jeg var ikke redd, det var jo ingen som skulle skyte på meg, men det var veldig ubehagelig. Særlig da jeg stoppet på rødt lys.

- Følte du deg jaget på noen måte, spør fotograf Lars Eivind Bones.

- Ja, selvfølgelig, svarer Prinsesse Martha Louise.

- Kan ikke erindre at det var noen biljakt Nåværende nyhetsredaktør i Dagbladet, Frode Hansen, var en av journalistene som 8. mars 2001 skrev artikkelen i Dagbladet om at Ari Behn var prinsessens «nye nære venn».        

- I dagene etter at Dagbladet skrev om det nye forholdet, var det mange medier som ville ha tak i prinsessen og Behn. Også vi skrev flere artikler om forholdet, som var kontroversielt i enkelte kretser.

- Men jeg kan ikke huske, og finner heller ikke spor av det i Dagbladet arkiver, at vi var med på «biljakter».

- Vi var derimot på steder der både prinsessen og Behn dukket opp, som da hun besøkte Behns familie i Moss 14 dager seinere, sier han.

Utviklingsredaktør i Se og Hør, Ulf André Andersen, som uttaler seg på sjefredaktør Ellen Arnstads vegne, forkarer at han ikke kan kommentere saken fra ukebladets side, da verken han selv eller Arnstad var ansatt i Se og Hør på den tida.

- Men jeg jobbet med kongestoff i den perioden, og kan ikke erindre at det var noen biljakt, sier han til Dagbladet.

Heller ikke VG drar kjensel på påstandene.

- Dette er ukjent for oss. Vi har undersøkt saken med de redaksjonelle lederne i VG på den tiden, og de kjenner heller ikke til at dette skal ha skjedd, opplyser fungerende redaksjonssjef i avisa, Marius Tetlie til Dagbladet.

2001: En noe yngre Martha Louise avbildet i forbindelse med annonseringen av forlovelsen med Ari Behn. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
2001: En noe yngre Martha Louise avbildet i forbindelse med annonseringen av forlovelsen med Ari Behn. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer