Märtha Louise og «sjamanen» splitter Norge

45 prosent av nordmenn mener Märtha Louises valg av kjæreste svekker monarkiet.

KONTROVERSIELLE: Kongehusekspert Caroline Vagle i Se og Hør tror folkets dom over Märtha Louise og Durek Verrett bunner i en skepsis mot Verretts virksomhet. Her fra foredraget deres i Stavanger. Vis mer

- Mange vil si at prinsessen nærmest er en person som løper republikanernes ærend. En nyttig idiot for republikanerne, sier omdømmeekspert og sosiolog Trond Blindheim til Dagbladet.

45 prosent av nordmenn mener prinsesse Märtha Louises valg av den amerikanske «sjamanen» Durek Verrett til kjæreste bidrar til å svekke monarkiets status i Norge. Det kommer fram av en undersøkelse utført av Ipsos på vegne av Dagbladet.

Prinsesse Märtha Louise og den selverklærte sjamanen Durek Verrett skapte overskrifter da de i mai bekreftet at de er kjærester. Verrett ble raskt forbundet med utsagn om å «snu atomer», og påstander om at han kunne bistå tilfriskningen av alvorlig syke førte til sterke reaksjoner fra blant annet Blodkreftforeningen, som ba kongehuset om å ta eksplisitt avstand fra parets virksomhet.

SJAMAN: Amerikanske Durek Verrett er Prinsesse Märtha Louise sin nye kjæreste. Dette vet vi om ham. Vis mer

- Ble favoritt

Märtha Louises manager Carina Scheele Carlsen sier til Dagbladet at prinsessen ikke ønsker å uttale seg i denne saken.

Kongehusekspert Caroline Vagle i Se og Hør tror tallene bunner i en skepsis mot Verretts virksomhet.

- Kanskje aller mest er de skeptiske til det kommersielle samarbeidet med prinsessen, sier hun til Dagbladet.

Hun sikter til «The Princess and the Shaman», som besto av foredrag og workshops i København, Stavanger, Tromsø, Oslo og Fredrikstad.

En undersøkelse fra TNS Gallup i 2016 noterte den gang at 67 prosent av befolkningen var for monarki og 33 prosent var for republikk. Vagle tror monarkiet har bred støtte i folket.

- De fleste greier nok å skille mellom kongehuset og det prinsessen driver med. Både kongen og kronprinsen har jo uttalt at de ser nærmere på prinsessens bruk av tittelen, og på den måten uttrykt avstand, sier hun.

Hadde man stilt det samme spørsmålet da prinsessen giftet seg med Ari Behn, ville resultatet vært sammenliknbart, mener Vagle.

- Han ble likevel en favoritt etter hvert som folk ble kjent med ham. Det var jo stor skepsis til både Ari og Mette-Marit i sin tid, men mange har snudd og blitt glad i disse to. Om dette skjer med Durek, blir jo bare spekulasjoner.

Hun tror også mange setter pris på prinsessens åpenhet og mot.

- Hun har en høy stjerne hos mange. Så lenge Durek gjør henne lykkelig, tipper jeg mange heier på ham også.

- Pussigheter

Trond Blindheim er sosiolog om omdømmeekspert, og underviser i markedskommunikasjon og forbrukeratferd ved Høyskolen Kristiania. Han mener kongehuset står sterkt omdømmemessig.

Kongehuset er forelagt tallene og Trond Blindheims uttalelser, men ønsker ikke å kommentere saken.

- Vi vet fra tidligere undersøkelser at kongehuset har et veldig godt renommé i Norge. Selv republikanere av prinsipp mener ofte at kongehuset gjør en veldig god jobb, sier han.

KRITISK: Sosiolog og omdømmeekspert Trond Blindheim mener Märtha Louises virksomhet skapes konstitusjonsdebatter vi ellers hadde vært foruten. Foto: Høyskolen Kristiania
KRITISK: Sosiolog og omdømmeekspert Trond Blindheim mener Märtha Louises virksomhet skapes konstitusjonsdebatter vi ellers hadde vært foruten. Foto: Høyskolen Kristiania Vis mer

Märtha Louise gjør imidlertid ikke monarkiet noen tjenester, ifølge Blindheim. Han omtaler parets virksomhet som «pussigheter».

- Ser man på tallene, er vi egentlig ikke klare for en konstitusjonsdebatt. Men det virker som om prinsessen er med på å trekke det ned, så de debattene oppstår likevel. Det kan ikke være godt for kongehuset at vi stadig diskuterer monarkiets framtid.

- Bruker tittel aktivt

Den kommersielle bruken av prinsessetittelen er med på å skape motvilje, tror han.

- Hun bruker prinsessetittelen aktivt og pågående for å markedsføre disse arrangementene. Så lenge hun bruker den, tilhører hun den representative offentligheten. Ikke den alternative offentligheten, og ikke den folkelige, alminnelige offentligheten.

Märtha Louise ga avkall på tituleringen Hennes Kongelige Høyhet for å bli selvstendig næringsdrivende i 2002. Hun ga også avkall på apanasjen. I et intervju med Dagbladet Magasinet har hun tidligere sagt at hun ikke akter å gi fra seg tittelen, og at hun ikke ser noe problem med at paret tjener penger på foredragsvirksomheten.

- Jeg kan ikke gjøre noe med hva andre tenker. Jeg kan dele teknikker og erfaringer som har hjulpet meg, og det er det jeg gjør, og hvis det hjelper noen, er det fantastisk. Og hvis de tror at jeg er koko, er det også ok. Jeg dømmer ikke det, slik de dømmer meg, sa hun til Magasinet.

Skeptisk til «New Age»

Resultatene sier også noe om holdninger til det alternative, tror Blindheim.

- Det er et veldig høyt utdanningsnivå i Norge, og veldig mange ser med stor skepsis på «New Age»-bevegelsen. Folk synes det er pussig at en prinsesse mener hun kan snakke med hester eller med de døde. Vi vil jo helst at prinsesser er litt utilgjengelig for det helt useriøse, og at de menger seg med andre i sin klasse, så å si. Hvis ikke er det ikke noe poeng med et kongehus.

Han understreker at folkelighet alltid har vært en del av kongehusets varemerke.

- Men det får være grenser for hvor langt man kan gå i den retningen. Kongehuset er på en måte hele folkets eiendom. Så lenge du er prinsesse, representerer du landet ditt til enhver tid. Da forventer man en annen type atferd, og kanskje litt andre vennevalg. De skal ha litt distanse. Det er slik folk er oppdratt til å se på kongehuset, og hun bryter alle de normene.

Kongehuset representerer det norske samfunnet og den norske stat, mener Blindheim.

- Den jobben blir litt vanskeliggjort med en sånn prinsesse, som ikke lar seg målbinde.

På sikt tror han det vil føre til en endring i holdningene til monarkiet.

- Monarkiet er ikke en moderne og demokratisk statsform.

- Søker oppmerksomhet

Blindheim mener også at prinsessen søker offentlighetens lys når hun stiller til intervjuer og promoterer arrangementene sine i mediene med bruk av prinsessetittelen.

- Det ville vært helt uinteressant å skrive om dette hvis hun ikke var den hun var. Så det er i kraft av å være kongsdatter at hun får denne medieoppmerksomheten, og det utnytter hun til fulle til markedsføring av seg selv og virksomheten sin. Jeg kan ikke tenke meg at kongehuset synes det er bra.

- Tror du Verrett kan oppnå en tilsvarende status i den norske offentligheten som Ari Behn?

- Nei, det tror jeg ærlig talt ikke. Ari Behn drev jo ikke med healing og voodoo. Han er en oppegående fyr, som kommer med masse fornuftig utspill, synes jeg.

Han påpeker at det også har vært flere «småskandaler» knyttet til Behn og Mette-Marit, og tror debattene som oppsto i kjølvannet av det var med på å øke takhøyden i kongehuset.

- Men nå har folk vent seg til det, og mener Mette-Marit gjør en fantastisk jobb. Prinsessen får de ikke skikk på.

- Vi splitter ingen

Verrett svarer Dagbladet via en serie talemeldinger fra sin verifiserte Instagram-konto. I meldingene slår prinsessens utkårede fast at han ikke er bekymret over tallene fra Ipsos-undersøkelsen.

- Splitter vi egentlig noen? Nei. Jeg og Märtha Louise splitter ingen. Vi representerer bare betingelsesløs kjærlighet. Ellers hadde vi ikke vært sammen. Prinsesse eller ikke, jeg elsker den kvinnen. Jeg vil alltid elske den kvinnen. Hun er en fantastisk, mektig kvinne. Jeg er en mektig mann. Og vi er et mektig par. Jeg tror forandring er vanskelig for folk. Det er på tide at de blir røsket bare litt ut av dvalen, så de kan se ting fra et annet perspektiv.

ÅPENHJERTIG: Prinsesse Märtha Louise og hennes nye kjæreste Derek Verrett blir emosjonelle under intervjuet med Dagbladet. Video: Madeleine Liereng Vis mer

- Alle har en kommentar

Verrett mener Blindheim ikke henger med i tiden og avviser bastant at han beskjeftiger seg med «healing og voodoo».

- Jeg er bare her for å være det Gud har skapt meg til, og for å lære folk hvordan de kan ta tilbake makten og leve et godt liv. Uavhengig av om de liker meg.

Han mener Blindheim ikke strekker seg særlig langt for å forstå ham.

- Alle har en kommentar. I gamle dager utslettet man de med annerledes meninger gjennom heksejakter og korstog. I dag skriver folk i sosiale medier eller aviser uten å prøve å forstå motparten. Uten å tilbringe en dag med dem. Det er synd at folk ikke vet hvordan man har en intellektuell samtale med noen de er uenig med i dag. I stedet føler de at de må lire av seg kommentarer og ha en mening, sier Verrett.