Märthas brev til folket

- Jeg har med gru observert en voksende trend av ukritisk tenking i samfunnene rundt oss de siste årene.

ÅPENT BREV: Kronikkforfatter håper på et forklarende brev fra Märtha .                          Foto: Grøtt, Vegard Wivestad Grøtt, NTB Scanpix
ÅPENT BREV: Kronikkforfatter håper på et forklarende brev fra Märtha . Foto: Grøtt, Vegard Wivestad Grøtt, NTB ScanpixVis mer
Meninger

Dette åpne brevet fra Martha til det norske folket håper jeg å se om noen få dager:

«Kjære landsmenn.

I disse dager avslutter jeg et samfunnsmessig eksperiment. Dette eksperimentet og temaene det berører er så viktige for meg at jeg delvis meldte meg ut av kongehuset for å få det gjennomført.

Eksperimentet har berørt mennesker på et personlig nivå, og har utvilsomt brakt frustrasjon til noen og falske forhåpninger til andre.

Det har involvert visse fremtredende løgnere og manipulatorer som ikke fortjener den statusen de innehar. Men det har etter min mening vært verdt det, og jeg kan bare beklage eventuelle negative følger eksperimentet har hatt under gjennomføringstiden.

I mine ungdomsår ble jeg vist en film som heter The Wave. Den ble vist på mange ungdomsskoler i Norge, og handler om en lærer som skal lære sine elever om totalitarisme.

For å gjøre dette brukte han dem i et eksperiment hvor han bygde en fiktiv, intolerant, nazi-lignende politisk bevegelse som elevene ble del av.

Han fikk dem til å gjøre de mest groteske ting mot hverandre som del av denne bevegelsen, og noen av dem baserte etter hvert sine liv rundt den.

Ved eksperimentets ende avslørte han den falske ideologien han hadde bygget opp, og elevene ble slått med en intellektuell slegge om sin egen tilbøyelighet til å blindt følge sterke ledere og å utsette sine medelever for undertrykking.

Dette kostet tårer og tenners gnidsel, men elevene var for alltid innokulert mot å sette sine prinsipper til side og handle urettferdig mot andre.

Det er nå på tide å avsløre at jeg har brukt min prinsessetittel til å gjennomføre et lignende eksperiment. Jeg har med gru observert en voksende trend av ukritisk tenking i samfunnene rundt oss de siste årene.

Folk lar seg innta av konspirasjoner om muslimsk overtagelse av Vesten - den såkalte Eurabia-hypotesen - som blir presentert uten grunnlag i virkeligheten. Dette i en tid hvor vi må behandle innvandringens mange utfordringer på en voksen måte.

Dødelige barnesykdommer som kikhoste og meslinger sprer seg på nytt her i Vesten på grunn av at folk uten kunnskap overbeviser andre om ikke å beskytte barna sine. Dette i en tid hvor pandemier kan spre seg fortere enn noen gang grunnet nye reisemønstre (med det siste ebola-utbruddet som et skremmende apropos).

Folk med politiske agendaer overbeviser andre om at 97% av verdens relevante forskere er involvert i historiens største løgnaktige konspirasjon om klimaet vårt.

Dette i en tid hvor klimaforandringene og dens effekter vokser dag for dag. Alle disse problemene inneholder fraværet av kritisk tenkning som et viktig komponent. Det er slik kritisk tenkning jeg vil slå et slag for.

Jeg har derfor - med hensikt - villedet en betydelig del av den norske befolkningen for å illustrere dette problemet. Jeg har fortalt dem at jeg kan snakke med døde, sitere engler ordrett i bokform og at englefjær stadig materialiserer seg i min nærhet.

Jeg har rett og slett skrevet og sagt ting som ikke er riktig, men som mange mennesker har lyst til å tro på. Og de har fulgt meg.

Jeg har samarbeidet med svindlere som Lisa Williams for å eksponere det samfunnsmessige problemet fravær av kritisk tenkning er i ferd med å bli.

Mange har satt sin lit til meg, og jeg beklager å skuffe dem (de som har brukt tid og penger på mine evenementer vil selvfølgelig få erstatning for dette).

Men det er altså av primær betydning for vårt fremtidige demokrati at befolkningen setter visse krav til påstander som fremsettes.

Demokratiets viktigste komponent er nemlig en kritisk og opplyst befolkning. Jeg håper med dette å ha illustrert hvor enkelt det er å få en betydelig del av befolkningen til å sette sine kritiske sanser til side og følge ubegrunnede påstander.

Èn hake er det dog ved overdreven kritisk tenkning. Noen reagerer ryggmargsmessig mot bevis de ikke liker. De nekter å godta ubehagelige bevis som blir presentert dem under dekke av å «tenke kritisk» og under benevnelsen «skeptiker».

Men det er to sider ved det å være skeptiker. Den ene er at man ikke uten videre skal godta påstander uten at det blir fremlagt beviser på dem (englefjær ville jo være et slikt bevis). Det er den enkle delen. Den andre - og like viktige delen - er at man følger bevisene dit de peker, selv om de er ubehagelige.

Om 97% av landets tannleger legger frem sine bevis på at du må trekke en visdomstann, så gjør du det. Om 97% av landets bilmekanikere legger frem sine bevis for at du må skifte bremseskiver, så gjør du det. Om 97% av landets kreftforskere legger frem sine bevis for at du må begynne strålebehandling, så gjør du det. Om 97% av verdens relevante forskere forteller oss at vi må ta klimaendringer på alvor, bør vi derfor gjøre det. Slik tenker en skeptiker.

Jeg har sagt noen ganger at jeg har «min egen sannhet» om ting. Men man har dessverre ikke krav på sin egen sannhet om hvordan verden fungerer. Man har krav på sine egne meninger og tolkninger, men ikke sin egen sannhet.

Å ha sin ubegrunnede «egne sannhet» som sier at Holocaust ikke skjedde er ikke bra. Å ha sin ubegrunnede «egne sannhet» om at 97% av verdens forskere - titusener på titusener av dem - inngår i en global konspirasjon av løgn og fordreining om klimaet vårt er ikke bra. Å ha sin ubegrunnede «egne sannhet» om de intrikate virkningene av vaksiner er ikke bra.

Å ha sin ubegrunnede «egne sannhet» om at tusener av ansatte i SAS og Norwegian er involvert i å spre gift over befolkningen vår er ikke bra.

Disse tingene er enten sanne eller ikke sanne. De kan ikke være både sanne og usanne samtidig.

Og den samme sannheten gjelder dessverre for oss alle, uansett hva vi selv måtte ønske. Så må vi bruke tid å ressurser på å finne ut av hva som stemmer og hva som ikke gjør det, slik at vi kan ta nødvendige skritt for å beskytte etterkommende slekter på en adekvat måte.

Mitt eksperiment har vært et forsøk på å slå med min egen slegge, akkurat slik læreren i The Wave gjorde det. En slegge som skal hamre inn betydningen av å tenke kritisk og å kreve begrunnelse for påstander.

Jeg beklager igjen eventuelle plager jeg har påført befolkningen, men jeg håper min slegge har knust noen farlige illusjoner.

Jeg kan ikke snakke med døde. Det kan heller ikke Lisa Wiliams. Jeg kan ikke endre universet med mine tanker. Jeg har aldri intervjuet engler. Beklager skuffelsen. Tenk.»

Men jeg tviler dessverre på at jeg får det.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.