Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Märthas ufrivillige salgssuksess

Boken «Märthas engler» har lite med prinsessen å gjøre. Men den selger godt.

Tittelen har ikke fløyet helt til toppen av listen, men Publicoms omstridte utgivelse, «Märthas engler», er inne på bestselgerlistene for første gang.

Boka hadde opprinnelig Märtha på omslaget, og selv om bildet og tittelen antyder at prinsessen har hatt noe med den å gjøre, var det aldri tilfelle.

Märthas advokat, Cato Schiøtz, mente lanseringstrikset var best i klassen for ekstreme frekkheter.

- I løpet av de 30 år jeg har jobbet med ytringsfrihetsspørsmål er dette det frekkeste, mest spekulative og kyniske jeg har sett. Ikke bare er det frekt, det er også ulovlig, sa han da partene møtte hverandre i tvisteretten.

Prinsesse Märtha og forlaget ble enige om å bytte ut forsidefotoet av prinsessen med en annen, mer abstrakt illustrasjon.

I det skjønnlitterære landskapet er det imidlertid dårlig med både engler og nordmenn. Stadig er det svenskene som regjerer de norske bestselgerlistene. Svenskenes litterære korstog ledes av Jan Guillou, og hans filmaktuelle serie om tempelridderen Arn.

Den svenske forfatteren og journalisten markerer seg med hele fire titler på listen over mestselgende pocketbøker. Alle de tre hovedbøkene, pluss den enkeltstående oppfølgeren «Arven etter Arn» er å finne blant de sju øverste plasseringene.

På toppen av listen, både for pocket og hardback, troner avdøde, men akk så populære Stieg Larsson.

GIKK TIL SAK: I oktober i fjor måtte prinsesse Märtha Louise møte i skifteretten for å få stoppet boka «Märthas engler». Boka er en norsk oversettelse av den engelske «Seeing Angels», og ble først lansert med et bilde av Märtha på forsida - til tross for at hun aldri bidro til boka eller ga tillatelse til bruk av bildet. Nå ligger boka på bestselgerlista. Foto: SCANPIX
GIKK TIL SAK: I oktober i fjor måtte prinsesse Märtha Louise møte i skifteretten for å få stoppet boka «Märthas engler». Boka er en norsk oversettelse av den engelske «Seeing Angels», og ble først lansert med et bilde av Märtha på forsida - til tross for at hun aldri bidro til boka eller ga tillatelse til bruk av bildet. Nå ligger boka på bestselgerlista. Foto: SCANPIX Vis mer

Anne B. Ragdes siste roman, «Ligge i grønne enger», er blant de få bøkene skrevet av norske forfattere som har solgt til en plass på listen. Sammen med venninnen Unni Lindell, prisbelønte Herbjørg Wassmo og krimhelten Jo Nesbø, utgjør Ragde et spinkelt selskap av mestselgende norske skjønnlitterære forfattere.

Salgsstatistikk er hentet fra følgende bedrifter: Ark Bokhandel (86 butikker), Libris (100 av 136 butikker), Notabene (124 butikker), Norli (68 butikker), Fri Bokhandel (19 av 147 butikker), Tanum Karl Johan, og Haugen Bok. Bokdata fra Den norske Bokdatabasen AS.

LES OGSÅ:

RENT BORD: Fire av fire bøker om tempelridderen Arn Magnusson ligger på listen over mestselgende skjønnlitteratur. Filmatiseringen av serien har nok sitt å gjøre med akkurat det.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media