MTV tenner på Coren

Ti år etter debuten vises Finn Coren (36) på musikkanalen MTV. Han får lovord av stjerner som Robert Fripp og Lenny Kravitz, men fortsatt blir et av Norges mest ukjente poptalenter oversett av platebransjen. - Min tid kommer, sier Coren.

- Jeg tror platekjøpere og -bransjen blir skremt av at jeg lager musikk til dikt. Men jeg er ikke så sær som folk tror, sier Finn Coren.

I år er han aktuell med sin tredje CD: «The Blake Project: Spring», et ambisiøst og vellykket album han påbegynte i 1983. Der tonesetter han 20 dikt av den britiske forfatteren og billedkunstneren William Blake (1757- 1827).

Lennon & Bowie

Musikken er inspirert av høydepunkter fra 60- og 70-tallet med referanser til David Bowie, T-Rex og John Lennon.

- Som komponist har jeg ingen begrensinger, men det har jeg som musiker. Derfor lager jeg enkle melodier og får god hjelp av dyktige musikere. Jeg har ministudio i stua, og låtene blir utsatt for mye teknologi.

Blake'n'roll

Finn Coren er opptatt av poesi. Blant favorittene nevner han - foruten Blake; William Butler Yeats, Hans Børli, Erling Christie og Jens Bjørneboe.

- Da slipper jeg problemet med å skrive gode tekster, sier Finn og ler. - Blake fungerer godt til rock'n'roll.

Det er Blakes tosidighet; hans tilsynelatende naivitet og eksperimentelle skyggeside, som fascinerer Coren. Han begynte med å tonesette poesi for bedre å forstå innholdet. Det har til nå endt i CD-ene «A Full Moon In March» (1990) med tekster av Yeats og «Spring» med Blakes poesi.

- Jeg har begynt å lage låter til både Christie, Bjørneboe og Børli.

I 1992 oppholdt Coren seg et halvt år i Los Angeles. Han ble kjent med manager Steven Smith, som introduserte ham for Lenny Kravitz.

- De hørte noe jeg fremdeles ikke har utgitt, og tente på det.

Dagbladet fikk en liten smakebit av popstoffet han vil gi ut til våren: Joda, dette er spennende og mindre ambisiøst enn poesiprosjektene.

Får ros

Han sendte «Spring» til gitarguru Robert Fripp fra King Crimson, Steven Smith og produsent John Leckie (Radiohead, Verve og De Press).

- Fripp sendte et hyggelig brev og skrev at han likte plata. Steven Smith vil jobbe med musikken i USA. Leckie ringte og krevde at jeg måtte holde ham orientert med hva jeg skal gjøre framover. Jeg har ikke noe imot å ha ham som produsent.

Tida jobber for Finn Coren. Det gjør også MTVs «Chill Out Zone», som viser animasjonsvideoen til «The Sick Rose». Den er laget av elever ved Høgskolen i Volda.