LEDER

Muellers advarsel gjelder også Norge

Dagbladet mener: Selv Norge som er preget av høy tillit, må være på vakt.

BEKYMRET: Tidligere spesialrådgiver Robert Mueller er bekymret for at amerikanske myndigheter ikke tar russisk valgpåvirkning på tilstrekkelig alvor. Han mener det er en trussel mot demokratiet. FOTO: SAUL LOEB / AFP /NTB SCANPIX
BEKYMRET: Tidligere spesialrådgiver Robert Mueller er bekymret for at amerikanske myndigheter ikke tar russisk valgpåvirkning på tilstrekkelig alvor. Han mener det er en trussel mot demokratiet. FOTO: SAUL LOEB / AFP /NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Etter en nesten syv timer lang høring i den amerikanske kongressen på onsdag, prøvde den tidligere spesialetterforskeren Robert Mueller en siste gang å advare lovgiverne om en alvorlig trussel mot det amerikanske demokratiet. Han siktet ikke til Donald Trump, men til kjernen i etterforskningen som pågikk i 22 måneder før han leverte en lang og detaljert rapport i april. Etterforskningen avdekket omfattende og systematisk russisk innblanding i det amerikanske presidentvalget i 2016, dels ved russisk etterretning, dels ved statseide såkalte trollfabrikker.

Mens vi sitter her og snakker, planlegger russerne enda mer innblanding i neste års valg, sa Mueller, en advarsel som tidligere har kommet fra amerikansk etterretning. Han snakket for døve ører, virket det som. At en fremmed makt, attpåtil Russland, har prøvd å påvirke utfallet av presidentvalget i USA, ville for bare noen år siden vakt unisont ramaskrik i Washington, men i dagens polariserte landskap klarer man ikke en gang samles mot en ytre fiende. Etterretningen har etterlyst økt innsats og bedre lovgivning for å bekjempe nettroll og cyberangrep, men det republikanskstyrte senatet har så langt sagt nei. Mange republikanere mener trusselen er overdrevet i et forsøk på å så tvil om Trumps legitimitet som president.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer