FORESTILLINGEN OM «Markens grøde» som en entydig positiv roman stammer fra den umiddelbare mottakelsen boka fikk i 1917. En samlet kritikerstand lovpriste det de oppfattet som Hamsuns definitive hyllest til naturen, arbeidet og det enkle liv, og romanen solgte som ingen av hans tidligere. En samtid preget av krig, matmangel og streng rasjonering - til og med Slottsparken i Oslo ble lagt under plogen - var mottakelig for oppbyggelig litteratur. Litt senere, da det ble klart at Hamsun støttet nasjonalsosialismen både i Tyskland og i Norge, ble samme lesemåte lagt til grunn for fordømmelsen av boka: Hamsun idylliserer, han vender samfunnet ryggen, «Markens grøde» er en moralsk forkastelig virkelighetsflukt. Også i dag er slike endimensjonale lesninger av boka utbredt, man finner dem i litteraturhistorier, i oppslagsverk og i skolen. Dette til tross for at folk som Aasmund Brynildsen, Allen Simpson og Øystein Rottem overbevisende har pekt på det pessimistiske og resignerte som ledsager det optimistiske i fortellingen om Isak Sellanrå. Jeg vil gjerne minne om aspektene som gjør «Markens grøde» til en kompleks bok.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger