DEBATT

Offentlig pensjon:

Muligheten til å bestemme over eget liv

Erna Solberg vil bekjempe sosial kontroll. Samtidig kan regjeringens pensjonskutt svekke kvinners mulighet til å bestemme over egne liv.

SOSIAL KONTROLL: På kvinnedagen i fjor lanserte statsminister Erna Solberg regjeringens handlingsplan mot negativ sosial kontroll, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SOSIAL KONTROLL: På kvinnedagen i fjor lanserte statsminister Erna Solberg regjeringens handlingsplan mot negativ sosial kontroll, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Statsminister Erna Solberg brukte 8. mars på å rette søkelyset mot integrering av innvandrerkvinner. Blant temaene hun tok opp var problemet med negativ sosial kontroll, altså hvordan kvinner utsettes for press, trusler og tvang for å sikre at de lever etter familiens eller gruppens normer. På kvinnedagen i fjor lanserte regjeringen sin handlingsplan mot negativ sosial kontroll, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse, kalt «Retten til å bestemme over eget liv».

Det er prisverdig at regjeringen løfter fram problemet med at kvinner utsettes for vold i nære relasjoner. Det er helt avgjørende for likestilling og kvinnefrigjøring at vi som samfunn gjør det vi kan for å bekjempe denne volden. Da kommer vi ikke unna regjeringens ansvar for å samtidig styrke kvinners reelle mulighet til å være økonomisk uavhengige av ektemenn og fedre.

«Jeg har en mann som ikke er snill, men jeg kan ikke gå fra han fordi jeg har så lav pensjon», fikk en svensk politiker høre av en eldre kvinne som kom bort til ham etter et arrangement. Eksemplet viser hvor vanskelig det er å frigjøre seg fra vold og undertrykking dersom man samtidig er økonomisk avhengig av den som utøver vold og undertrykker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer