NYE MULIGHETER: Tine Sundtoft kan gjøre det Connie Hedegard ikke kan, mener artikkelforfatteren. Sundtoft (t.v.) tok over for Solhjell (t.h.) som miljøvernminister. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
NYE MULIGHETER: Tine Sundtoft kan gjøre det Connie Hedegard ikke kan, mener artikkelforfatteren. Sundtoft (t.v.) tok over for Solhjell (t.h.) som miljøvernminister. Foto: Erik Johansen / NTB scanpixVis mer

Mulighetene utenfor EU

Det at vi står utenfor EU gir muligheten til å komme med nye initiativer, fremme ambisiøse forslag og løse opp i fastlåste forhandlingssituasjoner.

Debattinnlegg

Norge spiller en viktig rolle i internasjonalt miljøsamarbeid. Det at vi står utenfor EU gir muligheten til å komme med nye initiativer, fremme ambisiøse forslag og løse opp i fastlåste forhandlingssituasjoner. Verden trenger at Norge fortsetter arbeidet for å få på plass en internasjonal, bindende klimaavtale.

Jeg deltok på klimatoppmøtet i Durban i 2011 som statssekretær for Olje- og energidepartementet, og opplevde fleksibiliteten som Norge har. Mens EU-landene diskuterte seg imellom, kunne vår miljøvernminister ta viktige initiativ. EU snakker med én stemme, og forhandlingslederen Connie Hedegaard eller medlemslandenes representanter sliter med å ta raske grep.

Møtet hadde kjørt seg fast i en konflikt mellom EU og India om klimarettferdighet og industrialiserte lands ansvar. Da tok Erik Solheim ordet og sa at klimarettferdighet er viktig og må ivaretas i en ny avtale. At budskapet kom fra et industriland ga ny bevegelse i forhandlingene. Uten Norges innblanding kunne møtet endt uten enighet om å starte arbeidet med en ny klimaavtale.

En ny rapport fra Nei til EU - «Norge og EU i internasjonalt miljøsamarbeid» - viser Norges gjennomslag i internasjonale miljøforhandlinger:

• I 2011 fastsatte FNs sjøfartsorganisasjon (IMO) globale krav om energieffektivisering til internasjonal skipsfart. Dette ble forhandlet fram på bakgrunn av et norsk initiativ.

• Norge kom i 2011 med et forslag om strengere begrensninger på bruken av kvikksølv. I januar i år ble det enighet om en bindende, global miljøavtale for å redusere bruk og utslipp av kvikksølv. Norge har allerede et nasjonalt forbud mot kvikksølv i produkter.

• OECD-rapporten «Environmental Performance Reviews: Norway 2011» beskriver Norge som en internasjonal «spydspiss». Rapporten slår fast at Norge har spilt en pionerrolle i utviklingen av miljøpolitikk og har påvirket EUs miljøpolitikk i positiv retning. «Selv uten å være medlemsland i EU har Norge påvirket EUs miljøpolitikk, og har på en del områder innført tiltak som er strengere enn de EU har fastsatt.»

Med den handlefriheten Norge har utenfor EU, ligger det er stort ansvar på den nye regjeringen og miljøvernminister Tine Sundtoft. «Klimaendringene er en av menneskehetens største utfordringer. De må motvirkes gjennom nasjonal og internasjonal innsats og jeg gleder meg stort til å ta fatt på den jobben,» sa Sundtoft dagen hun ble minister. Jobben blir ikke lett, men det er i alle fall Sundtoft selv - og ikke Brussel - som bestemmer om Norge skal gå foran.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.