Mullah Krekar-dokumentar får totalslakt i USA

Gjør kampen mot terror til et realityshow, mener amerikanske tv-anmeldere.

USAKLIG: Mullah Krekar (bildet) får ikke mye sympati av tv-anmelderne etter å ha lagt fram sine synspunkter i et intervju med et amerikansk dokumentarteam. Men hardest går det ut over filmskaperne selv. FOTO: SCANPIX
USAKLIG: Mullah Krekar (bildet) får ikke mye sympati av tv-anmelderne etter å ha lagt fram sine synspunkter i et intervju med et amerikansk dokumentarteam. Men hardest går det ut over filmskaperne selv. FOTO: SCANPIXVis mer

(Dagbladet.no): I går kveld amerikansk tid var det premiere på «The Wanted» - en dokumentarserie på NBC der et tv-team bestående av gravende journalister og tidligere militære jakter på terrorister og krigsforbrytere som ikke blir stilt for retten fordi de «gjemmer seg» i andre land.

Første episode dro til Norge for å konfrontere Mullah Krekar. Og det ble en heller flau affære, ifølge amerikanske tv-kritikere.

- Jeg har sett mange mislykkede sjangerhybrider av nyheter og underholdning de siste 25 årene, men jeg kan ikke huske å ha sett noe så dumt, selvopptatt og journalistisk ute til lønsj som dette, skriver for eksempel David Zurawik i Baltimore Sun.

- Utrolig arroganse
Zurawik påpeker at tv-teamet tar seg helt latterlige dramaturgiske friheter, som at de liksom skal være i livsfare når de gjemmer seg bak søplekassene ved Mullah Krekars leilighet på Grønland.

Krekar slapp for øvrig journalistene inn, og gikk med på et langt intervju.

- Norge har en praksis i forhold til hvordan man gjør det med utvisninger, og journalist Ciralski og hans team er sinte fordi de ikke ennå har sendt Krekar tilbake til Irak. Arrogansen, når et amerikansk underholdningsshow på tv skal fortelle en stat som Norge hva de skal gjøre, er helt utrolig, skriver anmelderen.

TV 2 har for øvrig kjøpt rettighetene til programmet i Norge., og viser det torsdag. 

Reality om krigen mot terror
Også storavisa New York Times var i sin anmeldelse før helgen sterkt kritiske til programmet. De skriver at filmskaperne brukte en evighet på å komme til poenget: At Norge ikke utleverer krigsforbrytere til land som praktiserer dødsstraff.

Seerne får ikke vite noe om Krekars ankomst i Norge eller arrestasjonen.

Bransjebladet Variety klager også på mangelen på saklig informasjon.

- Uansett hvor gode intensjonene deres i utgangspunktet måtte ha vært har produsentene bak «The Wanted» bare oppnådd det man ikke trodde var mulig: Å trivialisere kampen mot terror ved å gi det form av et realityshow, skriver anmelderen.

- Knallhard knockout
Av de mest positive anmeldelsene vi har sett, stikker Washington Post seg særlig ut.

Man kan sikkert være teoretisk uenig i showets stil, men substansen er der og resultatet blir en knallhard knockout, skriver anmelder Tom Shales.

Krekar har stått oppført på FNs terrorliste siden 2006, og norske myndigheter har i flere år forsøkt å utvise Krekar fra landet. Myndighetene mener han utgjør en fare for rikets sikkerhet.

Høyesterett fastslo i november 2007 at vedtaket om å sende han hjem til Irak er gyldig.

Utvisningsvedtaket er ikke blitt gjennomført fordi norske myndigheter ikke får på plass en avtale med irakiske myndigheter der det kan garanteres at Krekar ikke vil bli henrettet eller torturert.