Multi-grunn

«Gi meg en grunn til å være kvinne» var den lett hysteriske tittelen på et dokumentarisk dypdykk i norske filmarkiver på leting etter den cineastiske ur-kvinnen på NRK2 i går kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Et kostelig gjensyn med klassiske filmklipp fra den gang salig Per Aabel figurerte som førsteelsker, man kunne røke på trikken, tiltale sin kjære med De og Dem, og besvime når det ble for meget. Med andre ord: Tiden før fibromyalgi.

Stereotyper

- Finnes det en god grunn til å være kvinne? spurte Birgit Semb Christophersen (regi) og Helga Fjordholm (produsent). Bare for å konstatere det sørgelig forutsigbare faktum at kvinner i gamle filmer alltid blir framstilt i forhold til menn. Dermed ble utgangspunktet en slags historisk oppsummering over temaet «da han møtte henne», og vi fikk servert tjue minutter med kvinnelige stereotyper, de fleste instruert av mannlige regissører.

Ideen er bedre enn gjennomføringen, ikke minst på grunn av en kvinnelig fortellerstemme så myk at den grenser mot det parodiske, men programmet er likefullt fantastisk underholdende.

Historiske kvinneroller forteller mye om svunne tider.

Støv på hjernen

For det var tider det. Den gangen «husmorgalskapen» herjet. En fryktet (og sikkert smittsom) lidelse, hvis symptomer best kan beskrives som støv på hjernen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer