Multikunstneren

Lars Saabye Christensen ligger ikke på latsida om dagen.

- Det er jo ikke akkurat en sportsprestasjon, svarer Lars Saabye Christensen da han blir konfrontert med sin enorme produktivitet.

For romanen «Halvbroren» fikk han Nordisk Råds litteraturpris for 2002. Samme år ga han ut CD-en «Det blå arret» sammen med blant andre Kåre Virud i gruppa Norsk Utflukt. I 2003 kom romanen «Maskeblomstfamilien» og diktsamlingen «Sanger og steiner». Neste måned har filmen «Den misunnelige frisøren» med hans manus premiere, og når teaterstykket «Den norske aske» kommer på Centralteatret til høsten, er det Saabye Christensens historie som fortelles.

Næss har regien

Den effektive multikunstneren ser nesten uforskammet rolig ut der han sitter i sofaen hjemme i stua på Vinderen i Oslo.

- Jeg har forskjellige arenaer å spille på, men det jeg gjør, henger nøye sammen. Det er forskjellige måter å fortelle på. Men teater er kanskje det morsomste, sier han.

«Den norske aske» har premiere på Centralteatret i september. Leseprøvene begynner i mai, men foreløpig er ingen roller besatt.

- Jeg fikk en henvendelse fra instruktør Petter Næss, og gleder meg til å samarbeide med ham, sier Saabye Christensen.

Historien i stykket tar utgangspunkt i en familie på Fagerborg under krigen. Samtidig foregår en parallell historie i Uruguay.

Saabye Christensen samler mange av temaene fra det han har arbeidet med i flere av sine romaner i stykket.

- Det er helt opplagt motiver som kan føres tilbake til «Halvbroren». Hvilke historier velger vi å fortelle? Forfatteren av teaterstykket er sentral. Han snubler over historiene. Det interessante er hvordan han får dem fortalt, og hvordan han velger å servere dem videre. Han har en av hovedrollene.

- Betyr det at vi får se deg på scenen?

- Nei.

Tragedie og komedie

- Det er fascinerende å skrive for teater. Det er som en levende organisme. Man ser ikke om det fungerer før man møter skuespillerne, og før skuespillerne møter publikum.

- Tittelen høres litt dyster ut. Er det et dystert stykke?

- Nei. Teatersjef Svein Sturla Hungnes spurte om det samme, men det er ikke det. Stykket har en klangbunn - en resonans som er mørk og tragisk, men som om mulig kan forenes med komedien. Det er det jeg prøver på i «Halvbroren» også, å forene det tragiske med det komiske.

Ifølge Saabye Christensen er «Den norske aske» framfor alt et stykke om kjærlighet og trofasthet.

Produktiv kunstner

Foruten roman, diktsamling, film- og teatermanus i løpet av en ettårsperiode kommer kanskje en ny CD også.

- Ja, vi går nok i studio med Norsk Utflukt i løpet av 2004.

- Ellers andre prosjekter på gang?

- Jeg er nettopp ferdig med et nytt filmmanus. Johan Bojers «Den siste viking» skal bli film, Dag Alveberg står bak, sier Saabye Christensen - litt sånn by the way.

TIL TEATERET: Til høsten er Lars Saabye Christensen aktuell med «Den norske aske» på Centralteatret. Når man ser sitt eget stykke, er man mest opptatt av om publikum ler på riktig sted.