STERK BESKJED TIL POLITIET: Det populære bandet Mumford & Sons spilte forrige uke på Bråvallafestivalen i Norrkoping. Flere voldtekter ble anmeldt under festivalen. Nå kommer bandet med en sterk beskjed til politiet og arrangørene. Foto: Emelie Andersson/WENN.com, NTB scanpix
STERK BESKJED TIL POLITIET: Det populære bandet Mumford & Sons spilte forrige uke på Bråvallafestivalen i Norrkoping. Flere voldtekter ble anmeldt under festivalen. Nå kommer bandet med en sterk beskjed til politiet og arrangørene. Foto: Emelie Andersson/WENN.com, NTB scanpixVis mer

Mumford & Sons etter den svenske skandalefestivalen: - Kommer ikke tilbake

Viser sin avsky mot voldtektene på Bråvallafestivalen.

(Dagbladet): Torsdag 30. juni spilte det populære, engelske folkrock-bandet Mumford & Sons på Bråvallafestivalen i Sverige.

Samme festival har de siste dagene fått mye kritikk, etter at flere voldtekter angivelig skal ha funnet sted på festivalområdet.

En av de som har kommentert forholdene er artist, Zara Larsson.

Nå kaster bandet seg på, og viser sin avsky mot de anmeldte forholdene.

- Forferdet

I et innlegg på sin egen Facebook-side skriver de nå at de er sjokkerte over å høre hva som har foregått under festivalen. Det var musikkmagasinet Rolling Stone som først omtalte saken.

- Vi ble forferdet over å høre om det som skjedde på Bråvallafestivalen sist helg. Festivaler skal feire musikk og mennesker, og man skal føle seg trygg når man gjør det. Vi er sjokkert over disse grusomme rapportene, skriver bandet på Facebook.

Fredag skrev Dagbladet om en 20-år gammel kvinne som angivelig skal ha blitt voldtatt under Zara Larssons konsert på samme festival.

Samme dag mottok politiet ytterligere to voldtektsanmeldelser fra den samme festivalen. Etter midnatt fikk politiet nok en melding om enda en voldtekt.

Under en festival i Karlstad kom det også inn flere anmeldelser, totalt 27, som gikk på seksuell trakassering og antasting.

- Spiller ikke igjen

Gutta i folkrock-bandet har fått med seg hendelsene.

I innlegget på Facebook forteller de nå at politiet må gjøre jobben sin.

- Vi spiller ikke på denne festivalen igjen før vi er sikre på at politiet og arrangørene gjør noe for å slå imot det som later til å være et urovekkende høyt antall anmeldte seksuelle overgrep, skriver bandet.

Festivalene har ifølge Rolling Stone ikke kommentert bandets melding.

Norsk kampanje

Nyhetene om hendelsene i Sverige har også nådd festival-Norge. Pressesjef for Slottsfjellfestivalen Silje Larsen Borgan kaller hendelsene for «et mareritt».

Hun fortalte søndag til Dagbladet at festivalen i Tønsberg har tatt en rekke skritt for å gjøre festen så hyggelig og trygg den kan være.

- Vi er veldig opptatt av å jobbe for og spre gode holdninger, for til slutt er det gjester og enkeltpersoner dette handler om, sa Borgan til Dagbladet.

Sammen med politiet er Slottfjellfestivalen en del av den nasjonale «Kjernekar»-kampanjen, som oppfordrer gjestene til å også passe på vennene sine, ikke bare seg selv.

- Man passer på vennene sine slik at de ikke blir utsatt for noe, men man passer også på at ikke vennene foretar seg noe de heller.