Mumiy Troll på ferie

KØBENHAVN (Dagbladet): Russiske Mumiy Troll er superstjerner i hjemlandet, men har få forhåpninger om seier i Melodi Grand Prix. - Vi er her for å ha en ukes ferie, vi, sier frontfigur Ilia Lagutenko (30).

Kommunistlederne kalte Mumiy Troll «verdens sosialt farligste band» sammen med Black Sabbath og Sex Pistols, men ved århundreskiftet kåret publikum dem til millenniumets beste band. Ilia Lagutenko kommer fra Vladivostok, og der startet han sitt første punkband som elleveåring. Mumiy Troll ble startet i 1983.

- Alle de andre russiske gruppene spilte politisk rock, mens vi bare ville underholde og ha det gøy, forteller han.

Tilfeldigheter har ført dem til København, og her trives de.

- Fjorårets latviske artister Brainstorm er kompiser av meg og de fortalte hvor morsomt de hadde det i Stockholm. Hvorfor ikke? tenkte vi og meldte oss på.

Mumiy Troll har spilt live for 100000 mennesker i Moskva og 40 millioner asiater så en tv-overført livekonsert, så Ilia tar kveldens finale med stor ro.

- Dette er jo egentlig ikke vår greie, men selvsagt er jeg spent på hvordan det går, sier Lagutenko.

SUPERSTJERNE: Ilia Lagutenko er frontfigur og låtskriver i Mumiy Troll. Om Russland spås en dårlig plassering i kveld, så har Ilia uansett vunnet sjarmprisen blant pressen i København.