Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Mumling om abort

Ingress

Meninger

Det er ikke kostnadsfritt for mindretallsregjeringen å sikre flertall i Stortinget gjennom avtaler på bakrommet med KrF. Dermed ender den opp med å måtte forsvare særstandpunkter verken regjeringen eller velgerne støtter, og det fører uvegerlig til pinlig mumling. Når helseminister Bent Høie skal forklare hva den nye reservasjonsretten for fastleger innebærer, er det så halvhjertet at det grenser til nytale.

Til å begynne med forsøkte man seg på et prinsipielt forsvar. Leger skulle ikke tvinges til å handle mot sin samvittighet i spørsmål om liv og død. Den linjen er nå forlatt ettersom reservasjonsretten er omdøpt til en reservasjonsmulighet. Fastleger skal bare ha en mulighet til å reservere seg mot å henvise til abort, hvis det fins andre fastleger i nærheten som vil følge loven. Kvinners rettigheter skal gå foran legens, forsikrer Høie til Dagbladet. Det skulle bare mangle siden det er lovfestete rettigheter de har krav på, men videre prinsipielt er det ikke å gradere samvittighet etter geografi og innbyggertall.

Det pragmatiske kompromisset mellom regjeringen og KrF, gir ikke svar på de praktiske innvendingene mot å gi fastleger mulighet til å reservere seg. Det er ikke uproblematisk å skifte fastlege, særlig ikke i små kommuner, og for jenter som har samme fastlege som foreldrene, vil det reise spørsmål om hvorfor. Det strider etter vår mening med intensjonene bak loven når helsevesenets portvoktere gjør terskelen høyere og døra smalere for noen av de mest sårbare pasientene.

Statsminister Erna Solberg har benektet at saken handler om abort. Hva den ellers skulle handle om, er uklart. Det blir det gjerne når man prøver å forklare og forsvare det man er mot. Med en mindretallsregjering vil det skje igjen, slik det også skjedde i den forrige regjeringen, men noen saker er for viktige til å hestehandle om. Abort er en av dem. Historisk er det en kamp som er for alvorlig til å la en liten konservativ menighet uthule loven i bytte mot støtte til regjeringen. Endringen har marginal, nesten ingen støtte blant velgerne. Venstre hadde anstendighet til å si nei. I Høyre må flertallet piskes på plass.