Mumling som strategi

Ingress

Meninger

To statsråder i den rødgrønne regjeringen anklaget i går Høyre for å «mumle vekk» innholdet i politikken sin. Den ene var kunnskapsminister Kristin Halvorsen, som i Aftenposten hevder at Høyre fortier hva partiet har gjort og hva det kommer til å gjøre i skolepolitikken. Den andre var arbeidsminister Anniken Huitfeldt, som i NRK P2s «Politisk kvarter», mente hennes motdebattant Torbjørn Røe Isaksen «mumlet» vekk betydningen av viktige bestemmelser og begreper i arbeidsmiljøloven. Det kan se ut som om den ene statsråden har inspirert den andre i valget av begreper. Men dermed er også ordet «mumle» brukt opp, som alt skyts mot Høyre blir det. Straks de rødgrønne angriper klassisk og antatt reell Høyre-politikk, blir de møtt med en helt ny Høyre-politikk som til forveksling likner Ap-politikk. Det blir som å skvette vann på gåsa.

Høyres Bent Høie er perfekt i rollen som mumler, både i det han sier og måten han sier ting på. Sindigere rogalending finnes knapt. Han bagatelliserer virkningen av Høyres politikk både i skole- og helsepolitikken og blir aldri svar skyldig. Snarere ser det ut som om velgerne tror på hans uskyldige ansikt. Han sier: Partiet vil ikke tillate at private skoleeiere henter ut gevinst fra sin skoledrift, slik svenske skolekonsern har gjort. Med Høyres politikk vil ikke elevene oppleve å stå uten en skole, fordi kjeden som drev den er gått konkurs. Partiet vil heller ikke tillate nyetablering av skoler hvis det truer driftsgrunnlaget for en eller flere offentlige skoler. Det betyr i så fall at Høyre burde stanse Montessori-skolene som popper opp der kommunene gjør forsøk på å samle elevene i større, mer hensiktsmessige enheter.

I helsepolitikken er melodien den samme. Høyre vil ha fritt valg av behandlingssted og større bruk av private klinikker, men er totalt ubekymret for at dette skulle lokke kompetanse fra de offentlige sykehusene.

I arbeidslivspolitikken vil Høyre gjøre loven tidsmessig og mer fleksibel. Begge deler høres tilforlatelig ut. Men bak ønsket om endringer i arbeidsmiljøloven ligger en vilje til maktforskyvning, fra arbeidstakerne og deres organisasjoner og over til arbeidsgiverne. Det ble rabalder sist en Høyre-statsråd ville endre loven. Alle arbeidstakerorganisasjonene reiste bust. Nå kalles det skremsler.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.