LEDER

Mumling som strategi

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

To statsråder i den rødgrønne regjeringen anklaget i går Høyre for å «mumle vekk» innholdet i politikken sin. Den ene var kunnskapsminister Kristin Halvorsen, som i Aftenposten hevder at Høyre fortier hva partiet har gjort og hva det kommer til å gjøre i skolepolitikken. Den andre var arbeidsminister Anniken Huitfeldt, som i NRK P2s «Politisk kvarter», mente hennes motdebattant Torbjørn Røe Isaksen «mumlet» vekk betydningen av viktige bestemmelser og begreper i arbeidsmiljøloven. Det kan se ut som om den ene statsråden har inspirert den andre i valget av begreper. Men dermed er også ordet «mumle» brukt opp, som alt skyts mot Høyre blir det. Straks de rødgrønne angriper klassisk og antatt reell Høyre-politikk, blir de møtt med en helt ny Høyre-politikk som til forveksling likner Ap-politikk. Det blir som å skvette vann på gåsa.

Høyres Bent Høie er perfekt i rollen som mumler, både i det han sier og måten han sier ting på. Sindigere rogalending finnes knapt. Han bagatelliserer virkningen av Høyres politikk både i skole- og helsepolitikken og blir aldri svar skyldig. Snarere ser det ut som om velgerne tror på hans uskyldige ansikt. Han sier: Partiet vil ikke tillate at private skoleeiere henter ut gevinst fra sin skoledrift, slik svenske skolekonsern har gjort. Med Høyres politikk vil ikke elevene oppleve å stå uten en skole, fordi kjeden som drev den er gått konkurs. Partiet vil heller ikke tillate nyetablering av skoler hvis det truer driftsgrunnlaget for en eller flere offentlige skoler. Det betyr i så fall at Høyre burde stanse Montessori-skolene som popper opp der kommunene gjør forsøk på å samle elevene i større, mer hensiktsmessige enheter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer